Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 21 jul 2016 15:52

Pametne pločice koje proizvode električnu energiju

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Britanska tehnološka firma Pavegen je radila na „sakupljanju“ energije koja se stvara hodanjem po podnim pločicama i tako pretvara kinetička energija koraka u električnu energiju još od 2009. Danas je firma lansirala novu verziju pločica koje su još efikasnije i u stanju su da „uhvate“ potrebne podatke kada se hoda po njima. Pločice su napravljene na takav način da one mogu da podnesu u određenoj mjeri kretanje po njima koje se potom može koristiti za proizvodnju električne energije. One su prvenstveno usmjerene da se koriste na javnim mjestima gdje se stalno prolazi.

U firmi kažu da su sada prebacili fokus na prikupljanje podataka ali i na proizvodnju električne energije. Novi trouglasti dizajn je osmišljen kako bi se povećala energija i prikupljanje podataka ali su rekli i da se sa novim pločicama proizvede preko 200 puta više energije nego što je to bilo u prvoj verziji 2009. godine. Iz Pavegena su u izjavi za Gizmag rekli da sada svaka pločica može da da 5 W tokom trajanja koraka.

Pločice su dizajnirane da budu izdržljive i jednostavne za postavljanje, a prilagođene su i za unutrašnju i spoljnu upotrebu. Proizvedena energija se može, naravno, koristiti na različite načine, ali firma navodi rasvjetu i reklamne table kao dva najčešća primjera pogodna kada je gradska infrastruktura u pitanju. Kažu da se pločice mogu koristiti za napajanje osvjetljenja koje je van mreže, da se osvjetljava put osobama koje tuda hodaju.

Pošto su u mogućnosti da prikupljaju podatke, nove pločice su postavljene kako bi se bolje integrisale sa pametnom gradskom infrastrukturom. One će omogućiti da se shvati na koji način hodanje varira u odnosu na lokaciju, kao i za praćenje smjera hodanja i postavljanje mogućih obrazaca hodanja tokom vremena.

Pavegen se udružio sa firmom Tribal Planet da bi kreirali aplikaciju za mobilne uređaje. Nakon preuzimanja aplikacije pojedinci će biti u mogućnosti da prikupe „digitalne poene“ svaki put kada stanu na pločicu. Tada će biti moguće njima trgovati za nagrade ili donacije. U Pavegenu kažu da sada ne mogu da otkriju troškove novih pločica, dok sa druge strane otkrivaju da su daleko jeftinije za proizvodnju od prethodne verzije što je rezultat „ogoljenijeg“ dizajna. Dvije postavke novih pločica su već potvrđene, u tržnom centru „Westfield“ u Londonu u Velikoj Britaniji i na „Dupont Circle“ u Vašingtonu u SAD.

gradjevinarstvo.rs

3 Komentara

  • Link komentara Velisa četvrtak, 21 jul 2016 16:03 Napisano Velisa

    Pametne plocice za pametna drustva

  • Link komentara bmx nedjelja, 24 jul 2016 13:27 Napisano bmx

    Kod nas bi ovo trajalo samo prvi korak

  • Link komentara Venera petak, 26 avgust 2016 15:17 Napisano Venera

    Pametne članke objavljujete, sigurna sam da je i publika drugačija i zelenija od sivila kojima nas obasipaju mediji u sluzbi globalizacije. Svaka čast!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish