Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 02 maj 2016 21:07

Punjenje mobilnih solarnim panelima na magarcima

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Pastiri, koji nastupanjem proljeća većinu vremena sa stokom provode na visoravnima Sanliurfe, gradu na jugoistoku Turske, baterije mobilnih telefona pune energijom iz solarnih panela, koje su natovarili na magarce koje vode sa sobom. Područje Sanliurfe je, između ostalog, u Turskoj poznato po visoravnima, na koje pastiri svake godine nastupanjem proljeća izvode stoku. Sanliurfa je među gradovima u Turskoj u kojima je tokom godine najveći broj sunčanih dana, što  pastiri na tom području koriste kako bi olakšali uslove rada.

Dva sata punjenja

Sve više pastira na ovim visoravnima pomoću solarnih panela pune mobilne telefone te tako mogu komunicirati sa najbližima u slučaju potrebe, ali i slušati muziku dok čuvaju stoku. Praktikuju telefone puniti tokom popodnevnih sati, kada su temeprature izrazito visoke. Ibrahim Ulas, jedan od pastira na tom području je kazao kako je kupio solarne panele kao rješenje problema punjenja mobilnog telefona. "Dolaskom proljeća imamo puno više posla. Kada je ljepše vrijeme, sa stokom izlazimo, idemo na planine na ispašu. Tokom cijele sedmice ne idemo kući. Zato sam kupio solarni panel kako bih mogao puniti mobilni telefon. Oko podne punim telefon dva sata i to mi traje jedan dan", ispričao je Ulas. Mahmut Cetin, takođe pastir na tom području, istakao je kako je dolaskom proljeća stalno na pašnjacima.

Bez porodice mjesec dana

"Ne idemo često kući, jer moramo ovdje biti sa stokom. Posljednjih godina su se pojavili solarni paneli. I mi smo ih kupili, pa pomoću njih punimo telefone. Oko podne idemo na brdo napojiti stoku. Tom prilikom punimo telefone, a usput i jedemo dok se pune telefoni. Dva sata punimo telefone, koji mogu izdržati jedan dan", kazao je Cetin. Pastir Mustafa Bagatimur kazao je kako su mu djeca i žena ostali u gradu. "Ovdje sam skoro mjesec dana i nisam nikako išao kući. Danonoćno sam ovdje sa stokom. Kako nemamo struje, bateriju telefona punim solarnim panelom, koji se nalazi na magarcu, te tako mogu razgovarati sa porodicom", rekao je Bagatimur.

aljazeera.net

2 Komentara

  • Link komentara Vladan ponedjeljak, 02 maj 2016 21:11 Napisano Vladan

    Naša budućnost ali kroz nekih 20 godina

  • Link komentara Velizar subota, 28 maj 2016 19:34 Napisano Velizar

    Magarece solarne brigade nasa perspektiva koju će mnogi poželjeti još dosta godina na katunima

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish