Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 03 maj 2015 10:53

Audi razvio novu vrstu dizela

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

U idealnom svijetu bez zagađenja svi bi vozili električne i automobile na vodonik. Audi je svjestan da društvo nije stiglo do tog stepena, ali ima rješenje za sve koje voze konvencionalne automobile. Nedavno je proizveo e-dizel, sintetički dizel koji se bazira na ugljendioksidu i vodi, dostupnim hemikalijama koje su manje štetne prema okolini od sumpora i drugih sastojaka dizela. Iako koristi sirovinu za proizvodnju goriva, Audi tvrdi da je riječ o obliku zelene energije zbog načina proizvodnje. Zagrijavanjem vode iz pare elektrolizom pod visokom temperaturom izvlače vodonik i kiseonik. Za proces je potrebna temperatura od 800 stepeni Celzijusovih, ali iz Audija kažu da očuvanu toplinu koriste za djelotvorno zagrijavanje.

Zatim CO2 pod visokim pritiskom u sintetičkom reaktoru reaguje sa vodonikom kako bi proizveo plavu sirovu tečnost, iz koje rafiniranjem dobijaju e-dizel. Audi CO2 dobija iz fabrike bio goriva i direktno iz vazduha . Odlična vijest je da će gorivo raditi na svim dizel motorima bez potrebe za modifikacijama. Moći će se koristiti u kombinaciji sa klasičnim dizelom ili kao samostalno gorivo. Audi nije naveo je količinu emisije štetnih gasova iz e-dizela.

bankar.me

3 Komentara

 • Link komentara Velisa četvrtak, 07 maj 2015 12:10 Napisano Velisa

  Napravljeno gorivo od vode i vazduha? Nista novo za nas u CG, nama je to ionako luksuz:) Salu na stranu, fenomenalna stvar.

  Pitam se samo kada ce kod nas sluzbeni automobili biti ekoloski i na struju...

 • Link komentara Emina četvrtak, 07 maj 2015 12:12 Napisano Emina

  „Audi“ je već počeo da koristi e-dizel za pokretanje službenog vozila njemačke ministarke obrazovanja i istraživanja dr Johane Vanke. Ona je prva u svoj automobil sipala pet litara e-dizela.
  - Stvaranje sintetičkog dizela od ugljen-dioksida je veliki napredak. Ako CO2 postane sirovina, znatno ćemo poboljšati zaštitu klime i efikasno korišćenje resursa - rekla je ona.

  Sta bi na sve ovo rekao nas veliki doktor i ministar koji barata sa tablicama:)

 • Link komentara Boki nedjelja, 10 maj 2015 11:24 Napisano Boki

  Naša vlast voli Audi isto, sada će oni odmah da kupe ovu tehnologiju, da nebi vozili bicikla kako su krenuli, nego im sada hvale biciklističke staze.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish