Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 01 februar 2015 12:09

Korejski naučnici razvili najefikasniju solarnu ćeliju

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Korejski tim naučnika postigao je rekordnu efikasnost solarnih ćelija korištenjem nove formule koja sadrži strukture perovskita, jeftinog minerala koji se nalazi u velikim količinama u prirodi. Nova efikasnost solarne ćelije iznosila je 17.9% pa bi mogla u potpunosti promijeniti solarnu industriju i nju učiniti još konkurentnijom u odnosu na druge izvore energije. Naučnici su svoje nalaze objavili u časopisu Nature, a među ostalog navode kako se nadaju da su pronašli optimalni miks za postizanje maksimalne efikasnost. Rezultirajući materijal razvijen je upravo sa svrhom povećanja efikasnosti solarnih ćelija.

Istraživanje perovskita kao materijala u solarnim ćelijama krenulo je još 2009. godine, ali do sada nisu zabilježeni znatniji pomaci po tom pitanju. Naučnici javljaju kako predstoji još puno posla prije komercijalne isplativosti i dostupnosti novog tipa solarnih ćelija, ali isto tako napominju kako će niski troškovi proizvodnje i visoka efikasnost uvesti pravu revoluciju na tržištu solara.

NVO Zeleno Srce

1 Komentar

  • Link komentara NVO Zeleno Srce petak, 06 februar 2015 19:52 Napisano NVO Zeleno Srce

    SAD su 2014. godine instalirale četiri puta više vjetroelektrana nego godinu ranije. Prošle godine je tako instalirano 4.850 MW vjetroelektrana čime je ukupna instalirana snaga skočila za 8% na ukupno 65.875 MW.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish