Get Adobe Flash player

 


utorak, 20 januar 2015 20:34

Najveći investitor u energiju sunca i vjetra je Kina

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Kineske investicije u čistu energiju povećale su se za 32% na rekordnih 89,5 milijardi dolara, a oko tri četvrtine tog iznosa uložene su u energiju sunčevog zračenja i vjetra. Kina je u 2014. povećala vodstvo u odnosu na SAD na poziciji najvećeg svjetskog investitora u obnovljivu energiju i zabilježila kontinuirani rast industrije solarne energije i energije vjetra, tvrdi istraživačka kompanija Bloomberg New Energy Finance. SAD su bile na drugom mjestu sa porastom od 8% na 51,8 milijardi dolara, što je najveći iznos još od 2012. godine. Ova investicija iznosila je 58% kineskih ulaganja u ovu oblast. Prošle godine 29% ulaganja u čistu energiju na globalnom nivou došlo je iz Kine i očekuje se da će ona zadržati poziciju svjetskog lidera. Kina ima najveću potrebu za energijom, a takođe mora da smanjuje zagađenje u gradovima. Porast ovih investicija nastavljen je uprkos strmoglavom padu cijene nafte. Pad cijena nafte i gasa doveo je do toga da su cijene fosilnih goriva postale konkurentnije od drugih izvora energije poput biogoriva i vjetra, ali su potezi vlada, poput regulatornih ovlašćenja, poreskih olakšica i drugih subvencija, i dalje ohrabrivali investicije u obnovljive izvore energije. Nova postrojenja koja koriste energiju sunca i vjetra ukupne snage od oko 100 GW izgrađena su širom svijeta 2014. godine, približno po pola od oba tipa, što je porast u odnosu na 74 GW 2013. godine.

Obzirom na to da su troškovi tehnologije obnovljive energije u padu, svaki uloženi dolar dalje se usmjerava i dodatni kapaciteti u pojedinim sektorima dostigli su novi rekord prošle godine.

Nekoliko zemalja sa Kinom i Japanom na čelu predvodilo je nova ulaganja u solarnu energiju, dok je sedam velikih prekograničnih projekata za upotrebu energije vjetra dobilo zeleno svijetlo u Evropi. Takođe, povjerenje investitora u poslove sa obnovljivom energijom ponovo je poraslo od 2012. godine podstaknuto boljim finansijskim rezultatima pojedinih kompanija poput vodećih kineskih proizvođača solarnih panela Trina solar i „Yingli Green Energy.

NVO Zeleno Srce

3 Komentara

 • Link komentara Vinko utorak, 20 januar 2015 20:53 Napisano Vinko

  Dobar tekst, ipak na cijenu nafte su više uticale globalne političke igre. Ali svakako je konkurencija dobro došla, pogotovu ako je obnovljiva i zelena tehnologija.

  Pozdrav za ekipu portala iz Osijeka.

 • Link komentara NVO Zeleno Srce utorak, 20 januar 2015 20:54 Napisano NVO Zeleno Srce

  Zahvaljujemo što nas pratite i podržavate! Svako dobro Vam želimo!

 • Link komentara Velisa srijeda, 04 februar 2015 17:58 Napisano Velisa

  Kompanija MK Fintel vind počela je izgradnju vjetroparka u blizini Kule, u koji će biti investirano 15 miliona eura. Ukupna snaga vjetroparka biće 9,9 megavata, a završetak radova se očekuje do kraja 2015. godine. Vjetropark koji se sastoji od tri vjetrenjače visine 178 metara proizvodiće 27 miliona kilovat-sati struje što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava.

  Tamo gdje ulaže Miodrag Kostić tu je perspektiva!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish