Get Adobe Flash player

 


srijeda, 25 januar 2017 18:10

Pješačko biciklistička staza u Herceg Novom

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Obilaskom Kotobiljskog izvora i otvaranjem biciklističke stanice u selu Kameno, danas je zvanično otvorena rekreativna zona sa pješačko-biciklističkom stazom u zaleđu Herceg Novog. Za ovaj projekat, Turistička organizacija Herceg Novi je dobila finansijsku podršku UNDP u iznosu od 15.000 eura, u okviru projekta "Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori", koji realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu. Ukupan budžet za realizaciju iznosi 36.065,59 eura, navode iz Centra za održiv razvoj.

Otvaranju su prisustvovali Fiona Mekluni, stalna koordinatorka sistema Ujedinjenih nacija i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, predstavnici Opštine Herceg Novi, nevladinog sektora, medija, građani i brojni gosti.

Mekluni, je na konferenciji za medije koja je tom prilikom održana u parohijskom domu crkve Svetog Jovana, istakla da ,, je Kameno posebno selo sa dugom i bogatom istorijom, ali da je bilo zaboravljeno i nije bilo uključeno u lokalnu turističku ponudu. Zadovoljna sam što je ovim zaleđe uključeno u kompletnu turističku ponudu Herceg Novog. Opremljena biciklistička staza pružiće turistima priliku da imaju potpuno novo iskustvo ove primorske opštine,'' kazala je Mekluni i najavila da će UNDP nastaviti da podržava slične inicijative kroz projekat ,,Razvoj niskokarbonskog turizma'', kojim će se podsticati inovativni projekti koji doprinose smanjeju štetnog uticaja turizma na klimatske promjene.

"Krajem februara će biti raspisan novi Javni poziv koji će zainteresovanima širom Crne Gore dati mogućnost da njihovi slični projekti i ideje budu ko-finansirani. Ovakvi projekti ne samo da udišu novi život u zaleđe, nego pružaju podršku ukupnoj ekonomiji i daju mogućnost za razvoj turizma u selima i zaleđu", navela je Mekluni.

Ana Đurašković iz Turističke organizacije Herceg-Novi je istakla da, prema istraživanju svjetske turističke organizacije, najveći rast bilježe ponude u turizmu zasnovane na prirodi i u kombinaciji sa sportskim aktivnostima.

"Svjetski je trend da se hajking i bajking uglavnom nude u kombinaciji, dok su mountain bajkeri velika ciljna grupa jer se ovaj sport u poslednje vrijeme najdinamičnije razvija. Aplicirajući za ovaj projekat, bila nam je želja da Herceg Novi dobije još jednu stazu u zaleđu čiji prirodni sportsko rekreativni potencijali nisu bili dovoljno razvijeni i iskorišćeni", kazala je Đurašković.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada Nikša Grgurević je naveo da "projekat u Prostorno-urbanističkom planu predstavlja prelazak na eko i ruralni plan i orjentisani smo ka zaleđu koje pruža veliki potencijal, sinergiju državnog i lokalnog projekta".

Rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i koordinator projekta Željko Starčević smatra da "je ovo tek jedan novi početak i samo mali dio onoga što se može raditi na Kamenom i uopšte u hercegnovskom zaleđu i to treba, može i mora biti samo na korist svih nas".

Kroz projekat "Udahnimo život zaleđu-selo Kameno", markirane su staze, uređena biciklističko pješačka zona na starom putu za Kameno sa vidikovcima i klupama sa pogledom na Boku. Nakon otvaranja biciklističke staze na mjestu nekadašnje autobuske stanice, organizovana je probna vožnja biciklima do podnožja Tajnog brda, koje je poznato po vojnim utvrđenjima iz različitih istorijskih perioda. Domaćini iz MZ Kameno su u parohijskom domu za sve učesnike pripremili bogato posluženje tradicionalnim specijalitetima podorjenskog kraja.

rtcg.me

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish