Get Adobe Flash player

 


srijeda, 21 decembar 2016 17:22

Prve pametne klupe u Podgorici Nikšiću i Herceg Novom

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Prve dvije solarne klupe koje su dizajnirane i proizvedene u cilju podrške održivim vidovima saobraćaja, smanjenju zagađenja prirode i promociji korišćenja zelenih tehnologija i obnovljivih izvora energije postavljene su danas u Podgorici. “Pametne klupe tipa “Strawberry” postavljene su ispred centra Capital Plaza i na aerodromu u Podgorici, uz podršku projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori koji realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, dok su sredstva obezbijeđena iz Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF)”. Stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona Mekluni rekla je  ,,da su lokacije za postavljanje “Strawberry” pametnih klupa odabrane tako da omogućavaju najbolje pružanje usluga na prometnim pješačkim prostorima – od gradskog centra, djelova grada oko Univerziteta, do aerodroma i poslovno-prodajnih zona. Nakon Podgorice, pametne klupe će biti postavljene i u Herceg Novom i Nikšiću. “Strawberry” pametna klupa je novo tehnološko rješenje kompanije “Strawberry energy” za potrebe gradova budućnosti. Napajan solarnom energijom, ovaj moderni urbani mobilijar pruža uslugu besplatnog punjenja mobilnih uređaja putem ugrađenih kablića, USB ulaza i wireless punjača.

“Pametne solarne klupe predstavljaju novinu u urbanom mobilijaru koji će pomoći gradovima, univerzitetima i kompanijama u stvaranju boljeg i sigurnijeg okruženja po mjeri i potrebama čovjeka. Pametne klupe nude mnogo više od punjača za telefone. One pružaju i korisne podatke kojima se prati kvalitet vazduha zahvaljujući ugrađenim senzorima. Podaci o nivou ugljen dioksida, buke, temperature, vlažnosti i atmosferskog pritiska biće dostupni svima preko Strawberry mobilne aplikacije, u realnom vremenu’’, kazala je Mekluni.

Generalni direktor za klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma  Srđan Mugoša, istakao je da smatra da je ovakav projekat dobar primjer podrške održivim vidovima saobraćaja i smanjenju zagađenja vazduha, te da se nada da će Ministarsto održivog razvoja i turizma i UNDP i u narednom periodu nastaviti da zajedno realizuju projekte na ovom polju.

Menadžer Glavnog grada Drago Đeković, istakao je da solarna klupa označava početak razvoja Podgorice kao pametnog grada i ovo danas je tek prvi korak u tom pravcu. Po njegovim riječima, već je dogovorena saradnja glavnog grada sa UNDP-om i kompanijom “Simens” o izradi studije koja će dati glavne smjernice i odgovore u kom pravcu treba da se razvija Podgorica kao pametni grad budućnosti.

Pored ove funkcij ova klupa sakuplja podatke o količini CO2, nivou buke, vlažnosti vazduha, temperaturi i vazdušnom pritisku u okruženju. Korisnici mogu koristiti četiri USB punjača za mobilne telefone i ostale prenosne uređaje, a kompletni sastav pokreće solarna energija što čini ovu klupu i ekološki prihvatljivom.

kolektiv.me

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish