Get Adobe Flash player

 


petak, 12 decembar 2014 19:33

Potpisana tri ugovora za energetsku efikasnost

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

Predstavnici crnogorske Vlade i Njemačke razvojne banke (KfW) potpisali su u Podgorici tri ugovora koja predviđaju realizaciju druge faze Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama. Ugovor o kreditu od 20 miliona eura, kao i Ugovor o donaciji od dva miliona eura potpisali su regionalni direktor Njemačke razvojne banke (KfW), Jorg Meilickeda i ministar finansija Radoje Žugić. Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je sa predstavnikom KfW banke potpisao Posebni Ugovor o realizaciji druge faze Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama.

"Posebni Ugovor između crnogorske Vlade i KfW banke potpisan je za iznos od 20 miliona eura i finansijski doprinos odnosno donaciju u iznosu od 2,09 miliona eura“. Ugovori su potpisani u skladu sa Protokolom o saradnji Njemačke i Crne Gore iz 2010. godine.

Kavarić je kazao da se sve obaveze koje proizilaze iz Ugovora o kreditu servisiraju iz ušteda koje će se ostvariti realizacijom tih programa. „Pored toga što ovo zaduženje služi energetskoj efikasnosti, ono je izuzetno efikasno i sa finansijskog aspekta. Ovo su primjeri projekata koje treba u što većoj mjeri podržavati“, rekao je Kavarić.

Žugić je ocijenio da su uslovi kredita sa KfW bankom jako povoljni.

„Osim povoljnih uslova od dva procenta kamate, tri godine grejs perioda i 13 godina perioda povrata, imamo i donaciju od dva miliona EUR, tako se se ti uslovi dodatno poboljšavaju“, saopštio je Žugić.

Meilicke je rekao da je cilj programa da se obezbijedi održivo snabdijevanje električnom energijom pod smotrom energetske efikasnosti.

„Energetski efikasnom sanacijom javnih zgrada Vlada čini odličan korak i drago nam je što smo njeni partneri“, kazao je Meilicke.

Drugom fazom programa biće obuhvaćeno do 28 obrazovnih ustanova u nadležnosti Ministarstva prosvjete, pet objekata u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja i šest administrativnih objekta u nadležnosti Uprave za imovinu. Program počinje sa realizacijom narednog mjeseca sa planiranim rokom završetka do decembra 2020. godine.

Iz Ministarstva su saopštili da je cilj program da se doprinese poboljšanju energetske efikasnosti u odabranim objektima, obezbijedi održivost objekata i poboljšaju uslovi za učenje, rad i boravak korisnika odabranih objekata.

Program energetske efikasnosti u javnim zgradama – faza II predstavlja nastavak prve faze istoimenog projekta, čija je vrijednost 13,94 milona EUR, a kojim su obuhvaćene obrazovne ustanove u nadležnosti Ministarstva prosvjete. Prva faza programa obuhvatala je rekonstrukciju i modernizaciju ukupno 21 obrazovne ustavove uz poštovanje principa energetske efikasnosti i biće završena do kraja naredne godine, nakon čega će se pristupiti rekonstrukciji objekata iz faze II.

vijesti.me

2 Komentara

  • Link komentara Miki petak, 12 decembar 2014 21:24 Napisano Miki

    Vrlo povoljni uslovi kredita, a kada dođe vrijeme za naplatu, biće još povoljniji uslovi za refinansiranje...zadužiste nam unuke!

  • Link komentara Velisa srijeda, 04 februar 2015 17:59 Napisano Velisa

    Kompanija MK Fintel vind počela je izgradnju vjetroparka u blizini Kule, u koji će biti investirano 15 miliona eura. Ukupna snaga vjetroparka biće 9,9 megavata, a završetak radova se očekuje do kraja 2015. godine. Vjetropark koji se sastoji od tri vjetrenjače visine 178 metara proizvodiće 27 miliona kilovat-sati struje što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. Tamo gdje ulaže Miodrag Kostić tu je perspektiva!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish