Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 10 februar 2014 08:19

Eko inicijative EU skijališta zeleni spust

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Odmor u snježnoj idili idealan je način za punjenje baterija i uživanje u prirodi, no to ne znači da bi trebali zaboraviti na brigu o okolini čak i za vrijeme zimskog odmora.  Ekološki svjesni turisti koji planiraju provesti skijaške izlete u Alpama imaju na raspolaganju čak dvije eko staze koje će im olakšati izbor "zelenog" zimovališta. Jedna od njih je Flocon Vert (Zelena pahulja), a druga je Apline Pearl. Flocon Vert je osmislila francuska neprofitna organizacija Mountain Riders koja dodjeljuje ovu "zelenu" oznaku na osnovu trideset različitih kriterijuma održivosti i ekološke odgovornosti, uključujući stazu, izgradnju, upravljanje otpadom, upravljanje vodenim resursima i nezaobilaznu društvenu odgovornost.

Do sada je eko oznaka dodijeljena za samo tri skijališta (Les Rousses, Villars i Chamonix Mont-Blanc), obzirom da je inicijativa pokrenuta tek u proljeće 2013. godine vjerujemo kako će se uskoro još niz skijališta pridružiti ovoj priči, a zašto nebi i neko skijaliste u Crnoj Gori.

Skijalište Chamonix Mont-Blanc dobar je primjer niza preduzetih mjera koje su osmišljene kako bi odmor u Alpama bio što je moguće više zeleniji tj u skladu sa održivim razvojem turizma. Sa tom namjerom je pokrenuta inicijativa besplatnog javnog prevoza električnim vozilima od središta grada do svih okolnih skijališta uz to se namjerava smanjiti emisije CO2 kroz stotinjak mikromjera kao što su korištenje biogoriva u vozilima za održavanje, organiziranje javnih edukativnih akcija usmjerenih prema turistima uz niz ostalih "zelenih" poteza.

Skijalište Les Rousses je čak pokrenulo mjere koje olakšavaju reciklažu otpada, instaliralo ekološke toalete u svim centrima, koristi električna vozila za prevoz putnika, a čak je osiguralo i džepne pepeljare kako neželjeni opušci ne bi završili u prirodi.

Mreža Alpine Pearls druga je inicijativa namijenjena podsticaju zelenog turizma u Alpama koja trenutno okuplja 28 gradova u šest različitih zemalja. Grad može postati članom mreže tek ukoliko udovoljava strogim kriterijuma kvaliteta u pogledu ekološke odgovornosti kao što su ulaganja u održivi transport, obnovljive izvore energije, lokalnih proizvoda i istorijske baštine, lokalne gastronomije i niza drugih mjera. Članovi ove mreže su slovenački Bled; austrijski Werfenweng, Weissenseee, Neukirchen, Mallnitz i Hinterstoder; njemački Bad Reichenhall i Berchtesgaden; italijanski Ceresole Reale, Chamois, Cogne, Deutschnofen, Forni di Sopra, Karneid-Steinegg, Limone Piemonte, Moena, Moos, Pragelato, Ratschings, Tiers am Rosengarten, Valdidentro, Villnöss i Welschnofen; švajcarski Interlaken, Arosa i Disentis kao francuski gradovi Pralognan-la-Vanoise, Termignon i Les Gets.

Možda,u ne tako dalekoj budućnosti, i neko naše skijalište dobije eko stazu u cilju promocije ekološkog turizma.

NVO Zeleno Srce

2 Komentara

 • Link komentara Milovan ponedjeljak, 10 februar 2014 08:41 Napisano Milovan

  Odlicna ideja, samo je pitanje da li mi zelimo masovni turizam ili elitni, uz masovni tesko idu ekoloske ideje a smeca je na svakom koraku.

  Lakse je na rijecima govoriti da smo ekoloska drzava, ali to treba sprovesti u djelo.

  Sve pohvale za zeleno srce

  Pozdrav iz Kolasina

 • Link komentara Janko ponedjeljak, 10 februar 2014 18:11 Napisano Janko

  Da se razvije neki mexanizam koji bi kontrolisao divljanje motornih sanki po planini

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish