Get Adobe Flash player

 


petak, 18 oktobar 2013 20:43

Eko hotel na najvišem vrhu Evrope

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

Arhitekte iz italijanske firme LEAPfactory izgradili su energetski efikasan hotel na južnom glečeru planine Elbrus, na planinskom vijencu Kavkaza. Planina Elbus je najviši vrh u Evropi i visoka je 5.642 metara. Novi hotel je smješten na visini 3.912 metara iznad nivoa mora, i zbog visine na kojoj se nalazi je dobio ime LEAPrus 3912. Površina hotela je 139m2, sastoji se od četiri prefabrikovana elementa koji su izrađeni u Italiji i helikopterom doveženi do Rusije, montiranje je trajalo par dana. Gostima su u ponudi 46 kreveta, dnevni boravak, restoran sa kuhinjom, toaleti, recepcija, prostor za osoblje, a poseban šarm pruža pogled na prelijepo planinsko okruženje.

Kako je hotel smješten na udaljenoj lokaciji, arhitekte su se potrudile da on bude što je više moguće energetski efikasan, pa je u njemu instaliran niz tehnologija koje to omogućavaju. Hotel posjeduje fotonaponski sistem nominalne snage 8.6kWp i solarno termalni sistem, standardni gasni generator, LED rasvjetu i sistem podnog grijanja dizajniran za korišćenje na niskim temperaturama.

Efikasan ventilacioni sistem ublažava potrebe za grijanjem, a kanalizacioni sistem je dizajniran za upotrebu na velikim visinama i osigurava skoro 100% reciklažu ljudskog otpada. Hotel posjeduje i sistem za topljenje velikih količina snijega koji se koristi kao tehnička voda.

Hotel LEAPrus 3912 je zvanično otvoren tokom prošlog mjeseca.

gizmag.com

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish