Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 08 septembar 2013 20:17

Najveći brdski park u Evropi

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Najveći brdski park u Evropi, a drugi po veličini u svijetu, Brdski park Vilhelmshohe (Bergpark Wilhelmshöhe) je unikatni park koji zauzima površinu od 2,4 milona metara kvadratnih iznad Kasela u Njemačkoj. Park Vilhelmshohe se od 2013. godine našao i na UNESCO-voj listi svjetske baštine kao ''primjer ideala apsolutističke monarhije i jedinstveno svjedočanstvo estetike baroka i romantizma.''

Izgradnja parka je započela 1696. godine i trajala je ukupno 150 godina. Ono što ga izdvaja i čini posebnim su 300 godina stari i još uvijek funkcionalni hidro-pneumatski uređaji spojeni na rezervoare i kanale. Ovi uređaju još uvijek snabdijevaju veliki barokni vodeni teatar, pećinu, brojne fontane, kao i 350 metara veliku kaskadu.

Najpoznatija znamenitost parka je Herkulov spomenik, a tu su i Dvorac Vilhelmshohe, Lovenburg – vještačka ruševina srednjovjekovnog dvorca, vještačka ruina rimskog akvadukta, Đavolji most, Đavolji bazen, Vještački vodopad, kao i Velika fontana koja se sastoji od jezera i 52 metra visoke fontane.

NVO Zeleno Srce

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish