Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 15 avgust 2013 19:50

Turistički kompleks "ohlađen" vodom

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Novi turističko-ugostiteljski kompleks u kineskom gradu Chongqing u potpunosti je okružen vodom, ali ne samo zbog estetskih razloga. Projekat koji je osmislio australijski arhitektonski studio HASSELL smješten je na obalama jezera Palm a radi se o ukupno pet građevina u kojima se nalazi pet restorana i kuća čaja iz kojih posjetioci mogu uživati u pogledu na vodu.

Budući da se ovaj grad nalazi u zapadnom dijelu Kine, poznatom i kao "Kineska peć", arhitekte su uz pomoć dvostrukog stakla, jake izolacije i aluminijskih šipki odlučili napraviti malo hlada za goste kompleksa. Osim toga, vještačko jezero stvara posebnu mikroklimu i štiti podzemne prostorije od pregrijavanja.

Voda je bila glavna  vodilja cijelog projekta pa posjetioci mogu uživati u prekrasnom pogledu na vodu iz svakog dijela kompleksa. Pet građevina smješteno je na rubu jezera, a uređeno dvorište nalazi se između njih. Garaža, zajednički prostori i sve kuhinje nalaze se pod zemljom kako bi se što je manje moguće zagrijavali. Posebna mikroklima napravljena uz pomoć cirkulirajuće hladne vode i svježeg vazduha stvara učinak hlađenja prirodnim isparavanjem vode.

Kvalitetna izolacija na krovu i eksterijerima kompleksa smanjuje gubitak energije i toplotni efekt, dok uski tlocrti građevina povećavaju ulaz dnevnog svjetla i prirodno prozračivanje. Eksterijer je u potpunosti prekriven krovom napravljenim od aluminijskih šipki koje su optimizovane za solarni pasivni dizajn. Ove šipke blokiraju toplotu, ali ipak propuštaju danju svjetlost za vrijeme vrućih ljetnih dana i gostima kompleksa omogućuju uživanje u okolini i gastronomskoj ponudi bez nepotrebne potrošnje energije.

poslovni.hr

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish