Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 31 januar 2016 20:00

Flaša koja pretvara vlažan vazduh u vodu

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Bečlija Kristof Retezar napravio je uređaj koji „proizvodi“ vodu koristeći vlažnost vazduha. On funkcioniše po jednostavnom i poznatom principu kondenzacije. „To je samo kondenzacija vlage koja se nalazi u vazduhu“, rekao je on. „Uvijek imate određeni procenat vlažnosti u vazduhu, bez obzira na to gdje se nalazite – čak i u pustinji. To znači da biste uvijek mogli da 'izvlačite' vlažnost iz vazduha.“Ovaj uređaj sastoji se od kondenzatora, koji je povezan s hidrofobnim površinama koje odbijaju vodu. Kako se vazduh uvlači i ove površine hlade, ostaje kondenzacija, objašnjava Retezar. S obzirom na to da su hidrobne, one odmah odbijaju kondenzovanu vodu koju su napravile.

Uređaj koji je nazvan Fontus može da „proizvede“ pola litra vode za jedan sat u okolnostima koje se ocjenjuju kao izuzetno dobre, odnosno kada je temperatura između 30 i 40 stepeni Celzijusovih, a vlažnost vazduha iznosi između 80 i 90 procenata. Protopit ovog neobičnog aparata sadrži i filter koji sprečaa prašinu i insekte da se uvuku u vodu, ali još uvijek nema filter koji bi izbacio potencijalno štetne materije.

„Voda koju tako dobijate je čista, osim ukoliko je vazduh kontaminiran“, pojašnjava Retezar. „Razmišljamo o tome da napravimo i flašu koja ima filter za ugljenik, a upotrebljavala bi se u gradovima ili predjelima za koje vjerujemo da imaju zagađen vazduh. Međutim, ova flaša je prvobitno osmišljena kako bi se koristila u prirodi i na mjestima na kojima vazduh nije kontaminiran.“

Ovaj i slični uređaji mogli bi da riješe jedan od najvećih problema današnjice. Prema podacima Ujedinjenih nacija, čak 783 miliona ljudi živi bez pristupa čistoj vodi.

nationalgeographic.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish