Get Adobe Flash player

 


subota, 08 septembar 2012 22:08

Briga za ekologiju u fokusu poslovanja

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Kompanija Simens je globalni lider u elektronici u sektorima industrije, energije i zdravstvene zaštite svjetski snabdjevač ekološkim tehnologijama

od kojih ostvaruje 23 milijarde evra, približno trećinu ukupnih prihoda, predočeno je novinarima beogradskih redakcija tokom posete Simensovoj fabrici gasnih turbina u Berlinu, glavnom gradu Nemačke.

Prema riječima Aksela fon Levecova, predstavnika Energetskog sektora Simensa u Berlinu, ta kompanija proizvodi gasne turbine koje su tehnološki efikasne, ekonomične i neškodljive za životnu sredinu.

- Posljednji iz naše serije proizvoda je gasna turbina SGT5-8000H, snage 375 megavata što predstavlja svjetski rekord. Pored toga, ovde u Berlinu se proizvode takođe visoko tehnološki razvijene gasne turbine SGT5 - 2000E i SGT5 - 4000 F. U našoj fabrici radi oko 3.000 visoko kvalifikovanih radnika koji dolaze iz 34 nacije širom sveta. Veoma vodimo računa da naši zaposleni dobiju najkvalitetniju obuku i da budu vrhunski stručnjaci u oblastima kojima se bave. Tako, svake godine 130 mladih ljudi nakon što okonča period obuke dobije zaposlenje u fabrici - objašnjava fon Levecov.

On dodaje da je Simens vodeći snabdevač obnovljivom energijom, uključujući i energiju vetra i solarnu energiju. „Simens pomaže klijentima da smanje emisiju ugljenika, ali i pred sebe postavlja visoke ciljeve za smanjenje emisije ugljenika. Tako, Simens planira da do 2011. godine sopstvenu emisiju ugljen-dioksida, u odnosu na prihode, smanji za 20 procenata", navodi Levecov. U toj njemačkoj kompaniji kažu da kupci dobijaju time što im se smanjuju troškovi energije, poboljšava produktivnost i posao postaje profitabilniji. Društvo dobija time što se povećava briga o životnoj sredini i unapređuju životni standardi, dok Simens dobija time što na taj način može da dođe do atraktivnih tržišta i ostvari unosan rast.

Klimatske promjene predstavljaju verovatno najveći izazov sa kojim se suočava čovečanstvo. Da bi se globalno zagrevanje svelo na najmanju moguću meru, neophodno je da se ekonomski rast širom svijeta razdvoji od korišenja energije. U Simensu kažu da postoje dva velika trenda koja to otežavaju, a to su demografske promene i sve veća urbanizacija, koje za posljedicu imaju enormnu potrošnju energije, manjak prirodnih resursa, uključujući i vodu, gradove sa preopterećenom infrastrukturom, kao i mnoštvo drugih problema.

Izvor: Energetika.ba

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish