Get Adobe Flash player

 


srijeda, 22 oktobar 2014 13:51

Najveća banka na svijetu poziva na ulaganja u zelene tehnologije

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

U dokumentu koji je ova švajcarska banka prije nekoliko dana poslala klijentima i investitorima, navodi se kako će velike elektrane uskoro "izumrijeti" jer su prevelike, nefleksibilne i nebitne za buduću proizvodnju električne energije. Umjesto njih, za domaćinstva i firme će biti jeftinije i djelotvornije proizvoditi sopstvenu energiju kojom će pogoniti i automobile, a sav višak proizvodnje skladištiti u baterijama. Zbog razvoja tehnologije, sve ovo će biti isplativo i bez državnih subvencija. Daljnji pad cijena baterija i solara dovešće do situacije u kojoj će već 2025. godine biti jeftinije kupiti električno od vozila na fosilna goriva.

Analitičari UBS-a, najveće svjetske privatne banke, napominju kako će velike elektrane u EU postati suvišne i to već za 10-20 godina budući da će razvoj električnih autmobila, jeftinijih baterija i novih solarnih tehnologija u potpunosti preobraziti način proizvodnje, pohrane i distribucije električne energije. U dokumentu se takođe navodi: "Energija više nije nešto što se proizvodi isključivo u velikim, centralizovanim sistemima koji su u vlasništvu velikih komunalnih kompanija. Do 2025. godine, svi će biti u mogućnosti proizvoditi i skladištiti energiju. A ta energija će biti zelena i cjenovno konkurentna tj. jeftinija od kupovine energije od komunalnih poduzeća". Banka stoga svoje finansijske klijente poziva da se pridruže revoluciji.

"Solari bi uskoro trebali postati konkurentan način proizvodnje energije. Njihov najveći nedostatak je intermitentnost koja će se riješiti raširenom upotrebom baterija i električnih vozila. Troškovi baterija pali su u proteklom periodu, a do 2020. godine trebali bi se smanjiti za dodatnih 50%. Do tog će perioda električno vozila stajati isto kao i konvencionalno pogonjeno vozilo, ali uz prosječne godišnje uštede od 2 000 eura na troškovima za gorivo, investicija će se početi isplaćivati odmah. Zbog navedene situacije, očekuje se nagli rast u korištenju električnih vozila, posebno u zemljama sa visokim cijenama fosilnih goriva".

Pad cijena baterija neće samo povećati broj električnih vozila, već će doprinijeti i znatno većoj upotrebi stacionarnih baterija za skladištenje viškova energije u zgradama, navodi UBS. "Skladištenje baterija postaće financijski atraktivno za porodične kuće koje će kombinovati ovaj sistem sa solarnom energijom i električnim vozilima. Kao posljedicu novog stanja na tržištu očekujemo velike promjene u komunalnom i automobilskom sektoru. Investicija u solarne sisteme sa životnim vijekom od 20 godina u kombinaciji sa malim kućnim baterijskim sistemom i električnim vozilom vratiće se u 6-8 godina na tržištima kao što su Njemačka, Italija, Španija i ostatak Evrope, što znači da će već 2020. godine domaćinstva moći računati sa barem 10-12 godina besplatne energije.

No, banka ne očekuje da će velika komunalna poduzeća nestati. Iz UBS-a javljaju kako takve firme mogu opstati jedino ako porade na razvoju naprednih mreža kojima će na djelotvoran način upravljati električnom energijom. "Električna vozila su ključni katalizator za masovno usvajanje baterijskih tehnologija jer će dovesti do njihove povećane proizvodnje, a samim time i smanjenjem troškova. Danas trošak proizvodnje baterije iznosi oko 360 dolara/kWh. Do 2020. godine ova bi cijena mogla pasti na 200  dolara/kWh, a već u roku od 10 godina cijene bi se mogle kretati oko 100 dolara/kWh.

U izvještaju se zaključuje kako je već sada u velikom dijelu "osunčanih" regija svijeta jeftinije proizvoditi sopstvenu energiju iz fotonaponskih modula nego kupovati od komunalnog poduzeća. Novoizgrađene farme vjetra cjenovno su konkurentne elektranama na plin, ugljen i nuklearnu energiju, čak i bez subvencija. Nove tehnologije građanima omogućuju brze i relativno jeftine načine smanjenja računa za električnu energiju, a većim usvajanjem zelenih tehnologija doći će do daljnjeg i nepovratnog smanjenja troškova. Sve navedeno znači da je revolucija zelenih tehnologija već uzela maha pa će nezaustavljivo dovesti do novih boljih, jeftinijih i ekoloških prihvatljivijih proizvoda.

croenergo.eu

1 Komentar

  • Link komentara Velisa četvrtak, 23 oktobar 2014 17:23 Napisano Velisa

    Nase banke razmišljaju isto zeleno, o zelenim novčanicama. Kod nas je još uvijek aktuelno hoćemo li graditi drugi blok TE Pljevlja da još malo zagadimo vazduh, a kredite za obnovljive izvore za sada daje samo NLB banka.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish