Get Adobe Flash player

 


subota, 07 mart 2015 21:01

Energetski nezavisna rasklopiva kuća Dale VIDEO

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

SCI-Arc studenti su poznati u svijetu arhitekture. Posljednji njihov dizajn je izazvao veliku pažnju. U pitanju je Dale kuća (Dynamic Augmented Living Environment prev. Dinamički uvećana životna okolina). Koncept je insipirisan južno-kalifornijskim vremenom i prirodnim okruženjem i modularnog je karaktera. Kuća se sastoji od dvije pokretne cjeline ukupne površine oko 56 kvadratnih metara. Kada se te cjeline otvore i odvoje jedna od druge, ukupna površina kuće iznosi nevjerovatnih 167 kvadratnih metara. Vlasnik kuće može na ovaj način da koristi tople dane u toku godine.

Osim nevjerovatne modularnosti prostora, ova kuća spada u "Net-Zero Energy" kuće (kuća nula energije). Što znači da, gledano na godišnjem nivou, kuća sama proizvede svu potretnu energiju koju troše stanari. Fotonaponski paneli na krovu su postavljeni pod uglom od 15 stepeni, kako bi se maksimalno mogla iskoristiti sunčeva energija. Paneli su postavljeni na pokretne nosače, kako bi mogli da se koriste i kao zaštita za sunce kada je kuća razdvojena.

Kuću prati i iOS aplikacija za iPad koja kontroliše rad kuće i energiju. Na primjer, ukoliko je napolju toplo i sunčano, aplikacija će predložiti da se kuća otvori kako bi se mogao isključiti klima uređaj i kako bi se prirodnom ventilacijom omogućilo hlađenje.

Video o ovoj kući možete pogledati na linku:

https://vimeo.com/73260138

efikasnost.org

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish