Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 04 januar 2015 12:41

PopUp pasivna kuća VIDEO

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Zima je najbolje godišnje doba kada se podsjetimo koliko je važna energetska efikasnost naših domova. Računi za grijanje su neumoljivi, bilo da se grijemo preko gradskih toplana, na prirodni gas ili koristimo drva, ugalj i električnu energiju. Ulaganje u povećanje energetske efikasnosti objekta se isplati, ali neke tehnologije su još uvijek nedostupne. Kuća se slaže najsličnije Lego kockama. Veliki blokovi od polistirena se koriste kao izolacija, dok se između njih postavljaju drvene grede koje daju statičku čvrstinu objekta.

Firma "Multipod Studio" je predstavila prototip jeftine pasivne kuće ukupne površine 150 kvadratnih metara. Iako pasivne kuće nisu novost u svijetu, princip gradnje ove kuće, svakako jeste. Ideja je bila da se napravi sistem koji je jednostavan za izgradnju na terenu i finansijski pristupačan.

Upotrebljeni materijali se mogu reciklirati a za sastavljanje ove kuće nije potrebna specijalna obuka, već osnovni alat i malo vještine. Ovakvim sistemom gradnje su spriječeni tiplotni mostovi na prelazu između ploče i krova a cijela kuća je, praktično, napravljena od izolacionog materijala.

Pogledajte i video posvećen ovoj kući:

efikasnost.org

1 Komentar

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish