Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 04 januar 2015 11:44

Energetski autonomna kuća koja se grije na izmet VIDEO

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Teško je zamisliti neki objekat u sjevernoj hemisferi koji ledene dane može da prezimi bez nekog od klasičnog sistema grijanja. Međutim, ova kuća u Engleskoj ima nešto što je izdvaja od drugih: veliku termalnu masu. Naime, kuća pod imenom Cropthorne Autonomous House napravljena je korišćenjem velikih količina betona: platna su od betona (140 mm, sa termo-blokovima sa unutrašnje strane), podovi su od livenog betona (teški oko 50 tona po prostoriji) a tu je i stepenište koje je takođe napravljeno od betona visoke čvrstoće. Ovakvi objekti se veoma teško zagrijevaju ali se i veoma sporo hlade.

Kuća ima veliku termalnu masu, ali za razliku od starog načina zidanja ta masa nije dobijena od lokalnog kamena već od betona u debelim slojevima – objašnjava Mike Coe, vlasnik kuće. Zahvaljući odličnoj spoljnoj izolaciji, potrebne su ne dani već nedelje da se ova kuća ohladi. Zbog dobre pozicije kuće, odnosno, pozicioniranja prozora i solarnih panela na jug, objekat generiše toplotu sunčevom energijom pa sve ovo zajedno čini da kuća ne mora da se dogrijeva tokom cijele zime.

Međutim, tu je još jedan vid grijanja. Kuća je opremljena Clivus Multrum toaletom koji je preko ručno rađene keramičke WC šolje povezan sa sistemom za kompostiranje u podrumu. Šolja je opremljena i ventilatorom koji spriječava vraćanje neprijatnih mirisa. Dakle, generalno gledano, što češće idete na WC to je kuća toplija…Takođe, kuća ima i sistem za skupljanje kišnice koji je povezan sa rezervoarima. Zahvaljujući pomenutom toaletu, ova kuća zahtijeva drastično manju količinu vode. Zanimljivo je da su rezervoari napravljeni od recikliranih cisterni za skladištenje soka od narandže. Naravno, voda nije za piće ali vlasnik objekta kaže da Englezi i ovako više vole da piju pivo.

Video https://www.youtube.com/watch?v=sij_ptynLaU

gradnja.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish