Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 03 novembar 2014 14:41

Modularna kuća iz Kanade za ruralne krajeve VIDEO

Ocijenite sadržaj
(6 Glasova)

Studenti sa Univerziteta u Kalgariju su predstavlili rješenje - Borealis, održivu modularnu kuću koja se brzo gradi čak i na zabačenim lokacijama, a može se i lako premiještati ukoliko ima potrebe za tim. Kuću snabdijevaju električnom energijom fotonapnski kolektori snage 10 kW, instalisani na krovu objekta. Kupatilo sadrži vertikalnu baštu koja ima zadatak da prečišćava vazduh. Energetska efikasnost je u ovoj kući prihvaćena kao primarni zadatak prilikom projektovanja, pa se čak i otpadna toplota iskorišćava za odvlaživanje vazduha.

Alberta, u Kanadi, posljednjih nekoliko godina prolazi kroz veliki razvojni period, bilo da se govori o šumarstvu, rudarstvu ili energetici. Ovakav razvoj situacije je prouzrokovao veliku potražnju za stambenim prostorom, koji je trenutno u manjku.

Kuća je projektovana tako da se lako može montirati i prenositi na prikolici kamiona, čak i do lokacija koje nisu lake za pristup. Skelet kuće je napravljen od čelika, kuća je dobro izolovana, kako bi odoljela hladnom vremenu tokom zime. Tri dijela čine Borealis kuću - centralni dio sa svim neophodnim elementima (kuhinja, kupatilo, trpezarija i ostava). Sa obije strane centralnog dijela se nalazi po jedna jedinica sa odvojenim spavaćim sobama, dnevnim boravkom i sa druge strane sa radnom sobom.

https://www.youtube.com/watch?v=mlE1OTZ8o94

efikasnost.org

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish