Get Adobe Flash player

 


subota, 18 oktobar 2014 08:34

Prenosna kuća kojoj ne treba energija

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Projektovana je tako da bude simbol ekološkog dizajna, održivog razvoja i minimalističkog pristupa projektovanju stambenog prostora. Može se brzo namjestiti na novoj lokaciji, prefabrikovana je i napravljena od recikliranih materijala. Ima energetski efikasno grijanje i klimatizaciju, maksimalno iskorišćenje dnevnog svijetla, solarni kolektori i pasivni sistem ventialcije. Svi ovi sistemi daju joj mogućnost da bude energetski nezavisna i da može da se koristi i bez priključka na električnu mrežu.

Arhitektonski studio, S-arhetype, je postavio novi standard održivog dizajna ekoloških kuća svojim modelom Chamfer kuće. Kuća je modularna, može se spakovati po djelovima, a kada se skroz otvori, može da dostigne veličinu od 27 m2. Stakleni zidovi daju mogućnost da eneterijer bude svijetao, dok prozori imaju posebne premaze, koji spriječavaju pregrijavanje kuće ljeti a istovremeno, zimi propuštaju sunčevu toplotu i time pasivno griju kuću.

Najveća prednost ove kuće je, svakako, njena pristupačnost. Zajedničko za sve kuće koje koriste moderne tehnologije i imaju pasivan karakter je da su skupe, dok bi Chamfer kuća trebalo da razbije ovaj stereotip.

efikasnost.org

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish