Get Adobe Flash player

 


petak, 15 mart 2013 18:51

Hotel na drvetu sa nevidljivim staklenim sobama u Švedskoj VIDEO

Ocijenite sadržaj
(7 Glasova)

Dizajnirana da se stopi sa okolinom kako ne bi pokvarila pogled, ova građevina je danas najprestižniji hotel na drvetu u Švedskoj, izgrađena većim dijelom od stakla i nazvana Mirrorcube ili “Staklena kocka“. Inovativni i ekološki hotel „Staklena kocka“ nalazi se u šumi na planini i od nedavno je dostupan svim gostima koji žele da ga koriste. Šuma u kojoj je smješten hotel nalazi se u blizini sela Haradas, a u njoj postoji više ovakvih hotela na drvetu, među kojima su „The Blue Cone“ (Plava kupa), „The UFO“ (Svemirski brod) i „The Bird’s Nest“ (Ptičje gnijezdo). Svaka građevina uključuje sobe na određenoj visini, a visina soba „Staklene kocke” je 6m iznad tla i dizajniran je u skladu sa načelima zaštite životne sredine od strane najboljih skandinavskih arhitekata. Ovaj hotel je poslijednji izgrađeni, a ogledala na spoljašnjim zidovima čine šest reflektujućih površina koje oblažu svaku sobu, i tako odvojene kocke – sobe čine nevidljivima uklapajući ih potpuno u okolinu.

Dizajneri i proizvođači ovih kocki nedavno su odlučili da ih puste u prodaju, pa je prodajna cijena jedne oko 275.000 eura, a u ovu cijenu nisu uračunati troškovi transporta. Cio koncept izgradnje ovog hotela započet je idejom iz filma „Čovjek koji voli drveće“ (The Tree Lover) od Jonasa Selberg Augustsena.

 

Spoljašnjost građevine

Spoljašnji izgled ovog hotela odaje utisak da kocke nemaju težinu. One tako ostaju skoro potpuno nevidljive i stapaju se sa okolinom. Unutar reflektujućeg stakla nalazi se infracrveni sloj koji je nevidljiv ljudima, ali je vidljiv pticama i drugim životinjama.

Na prvi pogled, ove kocke izgledaju kao da prkose zakonu gravitacije i lebde u vazduhu, ali ukoliko se približite dovoljno blizu shvatićete da su veoma stabilno pričvršćene za stablo, a dodatna stabilnost osigurana je uz pomoć žica.

 

Materijali

•    Spoljašnji zidovi - reflektujuće staklo (sa spoljašnje strane ogledalo, sa unutrašnje staklo)

•    Infracrveni film unutar stakla nevidljiv je za ljude, ali je vidljiv za ptice i druge životinje

•    Spoljašnju konstrukciju čini aluminijumski okvir, 90 x 90

•    Unutrašnju konstrukciju čini kombinacija drveta i alumijuma, 70 x 45

•    Izolacija spoljašnjeg zida – pjena

•    Izolacija unutrašnjeg zida – mineralna vuna

•    Spoljašnjost vrata – popločana staklom

•    Unutrašnjost vrata – brezovina

•    Unutrašnje linije – šperploča i brezovina, mat bezbojni lak.

•    Zagrijevanje – ugrađeno podno grijanje

•    Terasa prekrivena termički obrađenim drvetom

 

Montaža

Ove kocke mogu biti montirane na postojeća stabla ili na stabla koja se naruče pri porudžbini. Prije montaže na postojeće stablo radi se procjena stabilnosti, nosivosti i životnog vijeka istog. Struktura je obrađena i izrađena u dva modula koji se spajaju tokom montaže, a krov, pod i zidovi su hermetički zatvoreni radi preventive nastajanja vlage i kondenzacije. Baza je laka i izrađena od aluminijuma, a zidovi su sačinjeni od reflektujućeg stakla.

 

Rješenje sanitarija u skladu sa životnom sredinom

Kupatilo je opremljeno česmom koja efikasno koristi male količine vode, a voda se dosipa u skladište po potrebi. Prerada vode sa lavaboa nije neophodna zbog postojanja kolektora otpadne vode lociranog ispod lavaboa. Toalet sa dubinskim zamrzavanjem radi na elektičnu energiju i u potpunosti otklanja neprijatne mirise, a opremljen je sa grijačem daske.

Električna energija potrebna je za grijanje, rasvjetu i toalet. Ako se kocke instaliraju u hladnim predjelima, obavezno je čišćenje snijega sa krova i terase.

Pogledajte kako izgleda ovaj hotel:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XhyiAA2VJpY

ekokuce.com

 

 

1 Komentar

  • Link komentara Milos četvrtak, 21 mart 2013 10:43 Napisano Milos

    brojimo decenije do necega ovakvog u CG...mozda sam optimistican..

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish