Get Adobe Flash player

 


utorak, 04 februar 2014 13:02

Ekološki održivi hoteli su budućnost našeg turizma

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

Eko certifikat potvrđuje da se u objektu racionalno koriste energenti, sredstva za rad i da se njihova provjera vrši po tačno utvrđenim procedurama. Sama izgrađenost objekta mora imati sve potrebne kontrolne tačke i sredstva za spriječavanje gubitka energije. Isto tako, certifikat se odnosi na sortiranje, razvrstavanje i selektivno prikupljanje otpada koji se stvaraju kao nusproizvodi unutar procesa usluga u hotelu. U eko hotelima jela se pripremaju po tradicionalnim receptima, od domaće proizvedenih proizvoda sa područja na kojem se nalazi hotel. Širenje ekološke svijesti među osobljem, gostima hotela i svima koji dolaze u dohvat sa njihovim uslugama cilj je kojem teže svi eko hoteli.

Na krovu parkinga hotela Mona na Zlatiboru postavljeno je 45 solarnih sistema za grijanje kojima se ostvaruje znatna ušteda energije. Vlasnici kažu da se energija koju proizvode solarni sistemi hotela koristi za grijanje sanitarne vode i bazena, a višak proizvedene energije preusmjerava se za zagrijevanje prostorija. Vrijednost projekta je oko 30.000 eura, a polovina investicije se isplatila za manje od godinu dana od kako su solarni sistemi Weishaupt pušteni u rad u martu 2013. godine, što i ne čudi s obzirom na to da se solarnim sistemima postiže ušteda energije od oko 20%, a sam Zlatibor ima preko 2.000 sunčanih sati godišnje.

Eko hoteli postoje u Sloveniji,Hrvatskoj i u Srbiji. Dobar primjer od 2012 u Crnoj Gori jeste Turističko naselje Slovenska plaža kao noslilac setifikata ECO LABEL, sertifikata Evropske Unije za za brigu i očuvanje životne sredine. Sertifikat "Ekolabel" obavezuje da se poslovanje čitavog kompleksa "Slovenska plaža", koji već predstavlja zelenu oazu Budve, bazira na održivom razvoju uz minimalno ugrožavanje prirodnih resursa.

Resort Slovenska plaža je zelena oaza u samom centru grada, na obali jadranskog mora okružena njegovanim zelenim površinama, mediteranskim rastinjem sa najraličitijim biljnim diverzitetom. Sam koncept resorta je osmišljen da vas upozna sa rasprostranjenim bljnim vrstama našeg područja. Smještajne vile njih, deset nose ime jedne od vrsti koja se nalazi u atrijumu vaše vile ( Čempres, Mirta, Magnolia, Kana, Palmi, Kamelija, Oleandra, Limuna, Maslina, Ruzmarina).

Kao ekološki usmjerena kompanija svi zaposleni preuzimaju odgovornost i svojim naporima podstiću rad na zaštiti životne sredine, samim tim uštedi energije i podstiću razvoj ekologije da bi i buduće generacije imale okolinu u kojoj se zdravo i kvalitetno živi. U rizortu ‘Slovenska plaža’ zajedno sa međunarodnim stručnjacima je implementiran kompleksan sistem, za »djelovanje« na okolinu dugoročno minimizira.

Kriterijumi u o okviru sistema koji djeluju na očuvanje životne sredine služe naročito sljedećim ciljevima: ograničena potrošnja energije, ograničena potrošnja vode, ograničena količina otpada, davanje prednosti korišćenju obnovljivih energetskih izvora, davanje prednosti korištenju sirovina, koje manje oštećuju životnu sredinu.

Pogledajte dobar primjer eko hotela u Singapuru

http://twistedsifter.com/2014/01/singapore-hotel-sky-gardens-by-woha/

Neka ekologija bude naša promocija kao napredne turističke destinacije.

NVO Zeleno Srce

1 Komentar

  • Link komentara Valentina četvrtak, 06 februar 2014 13:33 Napisano Valentina

    Ovaj hotel u Singapuru je fenomenalan, prelijepo prirodno okruženje u samom centru...svaka cast njima.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish