Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 09 septembar 2012 00:05

Sedam ekološki najnaprednijih gradova budućnosti

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Od kada su prvi dimnjaci u nebo počeli slati milione tona gasova i otpada koji već neko vreme uspešno pokušavaju dokrajčiti planetu na kojoj živimo, gradovi su smatrani centrima zagađenja i prenaseljenosti, kao i odličnim generatorima planina otpada, od kojeg se veliki deo mogao reciklirati.

Uz današnju tehnologiju, nastavljanje takvog ponašanja prema prirodnoj sredini više nema opravdanja – solarni kolektori, vetrenjače i grejanje pomoću topline podzemnih voda, uz malo truda, mogu se koristiti kao obnovljiv i ekološki prihvatljiv izvor električne i toplotne energije za mnoge sisteme koji gradove održavaju na životu. Neki su već počeli pružati dobar primer ostalima, pa pogledajmo kojih to sedam gradova s jedne od lista svojim stanovnicima pokušavaju pružiti ugodniji i čistiji život.

1. Eko-grad, Hamburg, Nemačka
Obnavljanje stare luke Harburg i obližnjih fabrika daje život novom kompleksu, zapravo prvom eko-gradu u Nemačkoj. Vetrenjače na vrhovima tornjeva gradu će pružati više od 10 odsto potrebne električne energije, a pri obnovi i nadogradnji korišćeni su reciklirani materijali preostali od prijašnjih postrojenja.

ekograd hamburg tecarchitecture625 Zaradio na smrti Bin Ladena

Vodu će grejati sistem za solarno grejanje, što uklanja potrebu za korištenjem gasa. Zgrade su dizajnirane kako bi samim oblikom više iskorišćavale npr. prirodno svetlo, pa se očekuje i smanjenje potrošnje energije i do 30 odsto. Preko 40 odsto površine kompleksa činiće otvorene površine, namenjene pešacima, dok će zeleni krovovi iskorišćavati kišnicu i pružati čišći vazduh.

Kompleks bi trebao primiti i posebna, najviša priznanja, koja dodeljuju organizacije koje analiziraju samoodrživost naselja i gradova- LEED, BREEAM i nemački GSBC.

2. Geotermalno grejanje, Njukasl, Velika Britanija
Newcastle-Upon-Tyne nekada je bio veliko industrijsko središte, obavijeno dimom i smogom. Danas velikim koracima grabi u novo doba, što su prepoznale agencije za zaštitu okoline i tamošnja vlast, pa je 2009. godine proglašen “najzelenijim” gradom u Velikoj Britaniji, a neslužbeno je poznat i kao grad s najviše električnih automobila u toj zemlji, s preko 1000 stanica za punjenje, koje će biti izgrađene u iduće dve godine.

newcastle grad wikipedia robbishop625 Zaradio na smrti Bin Ladena

Poboljšanje kvaliteta vazduha, širenje zelenih površina i obnavljanje samog ekosistema neki su od najvažnijih ciljeva za upravu Njukasla. Sledeći projekat uključuje bušotine koje će dosezati i do 2000 metara pod zemlju, gde postoji obilje tople vode s temperaturom oko 80 stepeni. Voda bi zatim bila ispumpavana na površinu, gde će se koristiti za grejanje novog Naučnog centra i Eldon Skver Mola, s preko 140 radnji. Oba kompleksa tako bi uživala na ugodnoj temperaturi, bez korišćenja fosilnih goriva. Cena projekta – oko 900.000 funti.

3. Smanjenje zagađenja u luci, Nju Jork
Kombinacija prljave vode koja se sliva ulicama grada za vreme kiša i oluja i otpadnih voda gradske kanalizacije, zbog slabe infrastrukture često završi u gradskoj luci. Gradski odel za zaštitu prirodne sredine Nju Jorka prošle je godine za poboljšanje sistema odvodnje i upravljanja odvojio 2,6 miliona dolara. Upotrebom različitih materijala, kao i biljnih vrsta koje bi sprečavale slivanje voda, trebalo bi se rasteretiti odvode i omogućiti bolje iskorišćavanje vode, koja usput ne bi dalje zagađivala luku.

newyork centralpark wikipedia martinstamant625 Zaradio na smrti Bin Ladena

4. “Solarna pijaca”, Albukerk, Novi Meksiko
Korist od posećivanja zelenih pijaca je mnogostruka – zdrava hrana, više voća i povrća, a manje brze i masne hrane i poticanje na dodatnu, što prirodniju, proizvodnju hrane. Sve to na kraju rezultira većim kvalitetom života. No, i pijace zahtevaju električnu energiju kako bi funkcionisale, a kako se obično nalaze na većim, otvorenim površinama, spadaju u idealna mesta za postavljanje solarnih ploča.

trznica voce ilustracija625 Zaradio na smrti Bin Ladena

Gradska pijaca u Albukerku jedna je od prvih koje su u potpunosti prešle na takav izvor energije. Korišćenjem četiri solarna modula, od kojih svaki pruža 250 W, napajaju se baterije, a struja se zatim iz istosmerne pretvara u izmeničnu. Moduli zajedno pružaju oko 1000 W, što će se koristiti za napajanje svega od blagajni, hladnjaka, razglasa, aparata za kafu i bankomata.

Gradski tim koji vodi proces prelaska na solarnu energiju sarađuje s firmom CleanSwitch, koja ih je opskrbila potrebnom opremom. Vođa tima napominje kako se solarna energija može koristiti za sve od proizvodnje i transporta, do dostave i prodaje hrane.

5. Farma vetrenjača, Šeperds Flet, Oregon
Odlične vesti iz Oregona – država je u decembru prošle godine odobrila kredit od 1,3 milijarde (!) dolara, koji će tokom iduće dve godine biti iskorišćen za izgradnju ogromne mreže od 338 GE vetrenjača nove generacije. Vetrenjače, smeštene na području od 77 kvadratnih kilometara, zajedno bi trebale pružati 845 MW električne energije, što je dovoljno za održavanje gotovo 235.000 domaćinstava Kalifornije.

vjetrenjace simonpeckham625 Zaradio na smrti Bin Ladena

Osim što će mrežom vetrenjača atmosferu naše planete godišnje poštedeti 1,5 miliona tona stakleničkih gasova, Oregon najavljuje i gašenje poslednje elektrane na ugalj.

Slične projekte najavile su Velika Britanija i Kina, a, osim očitih prednosti, treba spomenuti i mnoga nova radna mesta koja će takvi poduhvati osigurati. Procenjuje se da bi na izgradnji farme u Oregonu trebalo raditi oko 400 radnika iz raznih firmi, dok bi nakon izgradnje bilo posla za oko 35 stalnih radnika.

6. Državni eko-stanovi, Sidnej, Australija
Projekat pod imenom Lilyfield Housing Redevelopment zbog svog je povoljnog uticaja na prirodnu sredinu i iskorišćavanja obnovljivih izvora energije od australijske agencije Green Star dobio najvišu ocenu, peticu. Deo grada, koji je nekad sačinjavalo 40 stanova izgrađenih u ’50-ima, potpuno je preuređen i prilagođen ugodnom životu, koji istovremeno ne uništava prirodnu sredinu.

kuca naselje sustainablecitiesnet625 Zaradio na smrti Bin Ladena

Evo nekih prednosti koje nudi stanovanje u novom naselju – pasivna arhitektura i prirodno ventiliranje uklanjaju potrebu za skupim gutačima električne energije kao što su klima-uređaji, izostanak parkirališta za automobile, no osiguran čuvani parking za bicikle stanara i posetitelja, spremnici vode u koje se sa zelenih površina na krovovima skuplja 120.000 litara kišnice, koja se kasnije upotrebljava za zalivanje vrtova i ispiranje WC šolja, solarni i solarno-termalni moduli osiguravaju 60 odsto poboljšanja u iskorišćavanju i čuvanju energije nad standardnim stanovima, kao i grejanje vode.

Devet stanova biće u potpunosti prilagođeno osobama s poteškoćama u kretanju, a nakon što novo naselje nakupi dovoljno stanovnika, biće izgrađen i zajednički vrt, u kojem će svaka porodica moći uzgajati svoju hranu, što bi trebalo pridoneti i prijateljskom odnosu među samim stanovnicima. Za druženje je predviđeno i centralno dvorište, kao i prostori za roštilj.

Osim na zemlju, mislilo se i na nebo, koje već dugo pati od svetlosnog zagađenja. Senzori pokreta i razine svetla određuju palenje i gašenje vanjske rasvete, od koje se prema nebu gubi samo 5 odsto. Posebno dizajnirani rasvetni stubovi pružaju bolje osvetlenje i lepši pogled na zvezde.

7. Solarne biciklističke staze, Holandija

bicikl staza fietsberaad625 Zaradio na smrti Bin Ladena

Holandija je, osim po lalama, poznata i po biciklizmu, a brojne biciklističke staze uskoro bi mogle postati višestruko korisne. TNO, Ooms Avenhorn Group i Imtech planiraju izraditi betonske ploče koje bi pod staklenom površinom sadržavale kristalne silicijumske solarne ćelije. Svaka ploča godišnje bi mogla proizvesti i do 50 kWh, što, kad se uzme u obzir da bi ukupna dužina popločenih staza mogla iznositi više desetaka hiljada kilometara, ipak nije malo.

Dobijena električna energija koristila bi se za rad ulične rasvete, semafora, a po potrebi i domaćinstava. Osim toga, računa se da bi promovisanje biciklizma mnoge moglo izvući iz automobila i postaviti na dva, zdravija, točka.

izvor: index.hr

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish