Get Adobe Flash player

 


utorak, 05 maj 2015 20:40

Izraelska skupština dobila najveće solarno polje VIDEO

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Zahvaljujući „Green Knesset Project“, izraelska Narodna skupština (Kneset) dobila je najveće solarno polje na svijetu, prije njemačkog Bundestaga i austrijskog parlamenta. Približno 1500 solarnih panela, kapaciteta 450 kW, postavljeno je na krov Kneseta i obližnjih objekata, proizvodeći i zadovoljavajući tako 10 % potreba za strujom, same skupštine. Pored solarnih panela u planu je i ugradnja LED rasvjete visoke efikasnosti, unapređenje sistema za klimatizaciju i sistema za vodu, recikliranje otpada, instalacija stanica za punjenje automobila na struju.

Projekat je započet januara 2014. godine i za cilj ima da od zgrade izraelskog parlamenta načini svojevrstan model održivog razvoja. Sve u svemu sprovođenjem pomenutih mjera u okviru projekta, očekuje se smanjenje troškova struje za trećinu do kraja 2015. godine. Yuli Edelstein iz službe za odnose sa javnošću Kneseta ističe: „Ova ušteda energije ima mnogo veći značaj od prostog ekonomskog, ona dramatično utiče na smanjenje zagađenja životne sredine“.

Prema riječima Samuel Chayen-a koordinatora na „Green Knesset Project“, slični projekti bi trebalo da se sprovode i u zemljama Evrope, Azije i Afrike. „Imamo veliki broj potpisanih sporazuma za istraživanje na polju „zelene“ energije sa parlamentima u Etiopiji, Keniji, Ugandi, Albaniji i Rumuniji“ ističe Chayen.

inhabitat.com

6 Komentara

 • Link komentara Vesna utorak, 05 maj 2015 20:50 Napisano Vesna

  Odličan primjer kako se u društvu daje primjer drugima, sa vrha! Sve pohvale za vas, ovakve vijesti na drugim portalima ne možemo čitati.

 • Link komentara Batko utorak, 05 maj 2015 20:55 Napisano Batko

  Mi ne razmisljamo o solarnoj energiji, za nas placanje struje nije luksuz, ali ipak...moze da bude:)

 • Link komentara Vesna četvrtak, 07 maj 2015 12:16 Napisano Vesna

  Dovoljno bi bilo da naši parlamentarci, umjesto svakog centa koji žele da uzmu na teret naroda koji ih je glasao, daju dobar primjer tako što će voziti bicikl i čitati Zakone koji im se donose na usvajanje, a ne kao sada čude se otkud taksa na gorivo a to pise u Zakonu koji su prije par mjeseci usvojili.

 • Link komentara Teodora petak, 08 maj 2015 11:39 Napisano Teodora

  zato smo tu đe smo, sa odrazom u ogledalu koji nije onako ponosan kako se nama čini!

 • Link komentara Dragiša nedjelja, 10 maj 2015 11:22 Napisano Dragiša

  Jevreji su poznati kao dobri trgovci i štedljiv narod, kod nas samo gledaju kako sebi pare da stave u džep i da odu na neko putovanje bez ikakvog smisla i cilja na štetu naroda koji pojma nema zašto je baš njih izabrao...

 • Link komentara Sasa petak, 03 jun 2016 10:04 Napisano Sasa

  Mi cemo se jos dugo grejati na drva.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish