Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 03 april 2014 12:47

Bajkoviti plan ekološkog prigradskog naselja u Danskoj VIDEO

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Temelj kuće čini stablo–stub, a kuća se nalazi visoko iznad tla. Kako bi bila u skladu sa prirodom, kuća bi koristila isključivo obnovljive izvore energije, a čist vazduh, prirodna ventilacija i hlad bili bi samo benefiti ovakvog načina života. Za uzvrat, ona bi prirodi poklanjala čisto đubrivo. Kompletna kuća može reciklirati ukoliko više ne bude bila potrebna. Danski student arhitekture Konrad Vojcik zamislio je jedinstven i moderan način življenja za ljude koji žele da budu u potpunom skladu sa prirodom, a opet blizu gradova.

Srž ideje čini projekat  Primeval Symbiozis, model kuće u obliku drveta  koja bi bila u potpunom balansu sa okolnim borovim šumama i sa minimalnim uticajem na prirodu. Sam dizajn je vrlo jednostavan, drvo bora i način na koji životinje prave skloništa su mu poslužili kao inspiracija.

Jedna strane kuće bila bi potpuno prekrivena solarnim panelima, imala bi ugrađenu toplotnu pumpu, a otpad bi se prerađivao prirodnim putem, komposterom. Dio kuće u kojem se nalazi dnevni boravak bio bi opremljen velikim prozorima kako bi se iskoristila dnevna svjetlost i smanjila potreba za električnim osvjetljenjem, ali i što bolja ventilacija.

Idejni projekat nalaže da okvir kuće bude izgrađen cijeli od drveta, a obzirom da je ovom studentu arhitekture glavni cilj ekološki održiva izgradnja, cement i čelik nisu bili opcija. Kao glavna podrška i oslonac bio bi drveni stub/temelj, dovoljno čvrst da može ponijeti težinu kuće. Prema nacrtu kuća bi bila na četiri skromna sprata projektovanih za život dvije do maksimum četiri osobe, a enterijer i zidovi bili bi izrađeni od prirodnih materijala. Iako predviđena kao kuća za odmor, mogla bi služiti i kao regularan dom pravim zaljubljenicima u prirodu.

Dio Vojcikovog bajkovitog plana je i lokacija ovih posebnih kuća. Zamisao je da budu što bliže gradu i formiraju neku vrstu održivog predgrađa, ali da budu svaka na određenoj udaljenosti kako bi se stanarima omogućio osjećaj privatnosti. Najveći izazov ovog studenta nije inženjering, već način na koji bi se sve funkcije održivosti uklopile na tako malom prostoru.

Budući arhitekta je trenutno u potrazi za odgovarajućim projektantom kako bi ovaj bajkoviti plan pretvorio u stvarnost.

ekokuce.com

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish