Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 31 januar 2016 19:33

Namirnice za jačanje imuniteta tokom zime

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Zima je vrijeme prehlada i gripa, zato se u tom periodu moramo više brinuti o hrani koju unosimo u organizam. Upravo nam zima nudi mnogo takvih namirnica, a mi vam predstavljamo neke od njih. Šipak, kivi, citrusi, kupus, cimet, krompir..

Šipak

Sa svojom kombinacijom slatkog i kiselog ukusa, šipak je vrlo posebno voće koje sadrži mnoštvo vitamina C. Njegove sjemenke se mogu dodati u jogurt, salatu ili jednostavno konzumirati samostalno. Uz to sadrži i vitamin B i folnu kiselinu. Antioksidansi koje sadrži, pomažu u sprječavanju prehlada i gripa i sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Kivi

Kivi često nazivaju „super voćem“ jer sadrži vrlo malo kalorija, a ima mnogo ljekovitih svojstava. Kivi je odličan izvor vitamina A, C, B i K, a sadrži i minerale kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink i bakar. Kivi je odličan za jačanje imuniteta, a takođe je dobar za srce i probavu. Možete ga dodati u voćnu salatu, jogurt ili smuti i tako uživati u svim njegovim ljekovitim svojstvima.

Prokulice

Prokulice su vrlo bogate svim važnim vitaminima i mineralima. Neki od njih su vitamin C, vitamin A, vitamini B grupe, magnezijum i kalcijum. Imaju protivupalno djelovanje i mogu povećati nivo energije u tijelu. Odlične su za jačanje imuniteta i sprječavanje prehlade i gripa. Važno je znati da se prokulice ne smiju dugo kuvati jer inače gube svoja svojstva.

Citrusi

Zima bez citrusa nije prava zima. Pomorandže, limun, mandarine i grejpfrut su odlični izvori hranjivih materija, posebno vitamina C koji nam je najviše potreban za vrijeme prehlada i gripa. Ovo osvježavajuće i ukusno voće uveliko pridonosi zdravlju. Njihovi antioksidativni sastojci i antivirusna svojstva jačaju imunološki sistem, skraćuju vrijeme prehlade i ublažavaju njene simptome.

Cimet

Među najpopularnijim zimskim začinima je cimet. On ima pozitivan uticaj na imunološki sistem, poboljšava rad mozga, dobar je za srce, a njegova ulja imaju antimikrobna i protivupalna djelovanja.

Kupus

Kupus je bogat vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta i sprječavanje razvoja bolesti. Pomaže u liječenju prehlade, gripa i kašlja i deluje antiseptički na disajne organe. Tokom zimskih mjeseci bi trebalo dva do tri puta nedeljno konzumirati kiseli kupus, kao glavno jelo ili kao prilog.

Slatki krompir

Slatki krompiri su bogati antioksidansima i beta karotenom, koji sprečava oštećenje ćelija i smanjuje rizik od razvoja različitih vrsta raka. Sadrže ugljene hidrate, vlakna, gvožđe, kalijum, vitamin B6 i druge hranjive materije. Od slatkog krompira lako možete napraviti supu, pire ili ga jednostavno ispeći.

stvarukusa.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish