Get Adobe Flash player

 


srijeda, 07 maj 2014 08:04

Vožnjom bicikla nedjeljno 2 puta mršavi se 3 kg

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

Jesen i proljeće su najbolji za vožnju bicikla. Bicikl je savršen rekvizit za rekreaciju jer vožnjom stičete kondiciju, gubite kilograme, oblikujete mišiće. Osim koristi koje će imati tijelo, vožnja blagotvorno djeluje i na psihu. Zato automobil ostavite na parkingu i do posla se dovezite biciklom i izbjegnite gradske gužve. Vožnja biciklom jedan je od najefikasnijih načina vježbanja. Ukoliko bar dva puta nedeljno pređete razdaljinu od 10 kilometara, možete da izgubite i tri kilograma.

Mišići

Biciklisti su poznati po lijepo oblikovanim nogama. To nije čudno s obzirom na to da u vožnji rade velike grupe mišića. Ali osim mišića nogu, aktivni su i mišići koji omogućavaju biciklisti da zadrži pravilan položaj tijela - trbušni mišići i mišići donjeg dijela leđa.

Energija

Osjećate se umorno i bezvoljno? Istraživanja su pokazala da je vožnja bicikla povećala nivo energije za 20 odsto i smanjila umor za 65 odsto. Zbog čega? Biciklizam podstiče vaš mozak da izlučuje neurotransmiter dopamin koji je povezan s energijom. I ne morate jako da se forsirate da biste bili bolje volje - ljudi iz istraživanja koji su vozili sporim do umjerenim tempom tri puta nedeljno najbolje su odolijevali umoru.

Trening

Bicikl je odličan pretežno za muskulaturu nogu. Zdrav je kao trening, ali ne zateže i ne vježba gornji dio tijela, i to je jedina mana - objašnjava Miroslav Ćušić, profesor sporta, i savjetuje kako da organizujete trening. Za bilo koji rekreativni trening, tri puta nedeljno je optimum. Poželjno je i da se trenira češće, četiri do pet puta nedeljno, ali kako je danas tempo i način života takav da to baš i nije moguće, dovoljni su treninzi od tri puta nedeljno. Preporučuje se pola sata vožnje bicikla bez pauze. Važno je da se ne pravi pauza između, jer je tijelu potrebno pola sata umjerene vožnje kako bi ostalo u dobroj kondiciji. Pod terminom umjerena vožnja podrazumijeva se puls od 120 do 140 otkucaja u minutu. Ne treba pretjerivati, to su prosječne vrijednosti - savjetuje Ćušić. Da bi trenažni efekat bio veći, potrebno je i vježbanje jačeg intenziteta. To podrazumijeva pet minuta brže vožnje, a zatim pet minuta vožnje sporijim tempom, pa opet pet minuta brže i tako ukrug. Intervalni trening je najbolji za razvoj i sticanje kondicije.

SAGORIJEVANJE KALORIJA

- Žena ako vozi 20-25 km/h sagorijeva do 480 kalorija u 60 minuta, ako vozi 30-35 km/h do 700 kcal i preko 35 km/h do 950 kcal.

- Muškarac oko 80 kg za 20 km/h sagori 500 kalorija u 60 minuta.

- Ako živite desetak kilometara udaljeni od posla, krenite biciklom.

- Ako samo dva puta nedeljno na posao idete biciklom sagorijećete 3.000 kalorija što je više od pola kilograma mjesečno.

- Za poboljšanje srčane funkcije dovoljno je pola sata.

- Ko želi da ubrza metabolizam i izgaranje masnoća, treba da se vozite bicikl 50 minuta na dan.

- Kod osobe koji provede 30 minuta dnevno na biciklu rizik od srčanog udara snižava se za čak 82 odsto.

Sobni bicikl je prava stvar za hladne dane

Sobni bicikl je statičan ali može biti odlična zamjena za običan u zimskom periodu, kada ne možete da vozite napolju. Odličan je za zagrijevanje prije treninga u teretani, ili za samostalno vježbanje. Sobni bicikl je odlična sprava za kardio-treninge, i može biti veoma koristan ukoliko trenirate najmanje tri puta nedeljno po pola sata.

24sata.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish