Get Adobe Flash player

 


subota, 11 novembar 2017 22:06

41 država već zabranila korištenje divljih životinja u cirkusima

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Irski ministar poljoprivrede Michael Creed je u četvrtak potpisao tekst kojim se zabranjuje “korištenje životinja koje nisu udomaćene u zemlji”, čime je dodatno ojačan zakon o zdravlju i dobrobiti životinja iz 2013. Zakon koji stupa na snagu 1. decembra 2018. uvodi pet velikih načela, među kojima je pravo da se divljim životinjama ne nanose ozlijede niti se smiju izlagati bolestima, kao ni stresu ni zastrašivanju od strane čovjeka.

“To je napredna odluka koja pokazuje da smo predani dobrobiti životinja”, komentarisao je ministar u saopštenju i dodao da se radi o stajalištu koje dijeli široka javnost i da je sretan što ga može podržati. Ministar podsjeća da je sve više lokalnih vlasti odbijalo takve priredbe na svojim područjima kao i da je ministarstvo poljoprivrede svjesno uticaja te odluke na industriju cirkusa. Svako kršenje toga zakona biće kažnjeno sa 250.000 eura i 5 godina zatvora

Tu odluku je pozdravilo Irsko društvo za spriječavanje okrutnosti prema životinjama (ISPCA) koje vodi kampanju protiv korištenja divljih životinja. Peticiju pokrenutu 2016. je potpisalo je oko 28.000 osoba. Irska se pridružila 41 zemlji koje su već zabranile korištenje divljih životinja u cirkusima, od kojih je 19 evropskih. Nadamo se da će i Crna Gora vise povesti računa o zaštiti životinja.

NVO Zeleno Srce

1 Komentar

  • Link komentara Mihaela subota, 11 novembar 2017 22:18 Napisano Mihaela

    Evo je i Indija zabranila koriscenje zivotinja u cirkusu, zamislite da se nase ministarstvo poljoprivrede bavi ovakvim temama, daleeeka buducnost!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish