Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 23 jul 2017 16:08

Njemački proizvođači auta najveći kartel u istoriji

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Njemački proizvođači i predstavnici vlade dogovorili su plan za "spas" dizel motora. Razlog su najave njemačkih gradova koji planiraju da zabrane dizel motore u urbanim sredinama. Proizvođači će motore koji poštuju Euro 5 i 6 norme povući i sa dodatkom novog softvera smanjiti emisiju štetnih gasova za 20%. Procjenjuje se da će proizvođače ova "popravka" koštati oko 100 eura po vozilu. Prvi je sa opozivom počeo Mercedes koji je već pozvao u servise tri miliona, juče je i Audi opozvao 850.000 vozila. Ranije, zbog navedenih pooštravanja dozvoljene emisije štetnih gasova, Porsche je saopštio da je moguće da će napustiti dizel motore.

Nakon velikog skandala sa dizelom, najveću granu industrije Njemačke potresa novi, možda još veći, a posljedice će se znati nakon što tijela Evropske unije i Njemačke završe istragu, za koju je zvanično potvrđeno da je otpočela. Kako je otkrio "Spiegel", stotine rukovodilaca velike njemačke trojke VW (uključujući Audi i Porsche), Dajmler i BMW su sarađivale u više od 60 radnih grupa, koje su odlučivale o nizu pitanja, a sve u cilju suzbijanja konkurencije. Navodno, poslije "dizelgejta" i vjerovatno niza inspekcija i istraga u samoj kompaniji čelnici Volkswagena su poslali pismo njemačkim vlastima u kome se navodi priznanje o učešću u kartelskom ponašanju.

"Politico" prenosi da su se nedozvoljeni dogovori između "velike trojke" pravili još od devedesetih godina prošlog vijeka, a da su se ticali niza tehničkih i ekonomskih pitanja oko proizvodnje, plasmana i razvoja vozila. Čak se tvrdi i da je "dizelgejt" dijelom posljedica kartelskog poslovanja, jer su međusobni dogovori oko određenih tehnologija doveli do toga da varanje softverom postane jedino moguće rješenje za "štelovanje" rezultata o emisiji štetnih gasova. Kompanije ili nisu komentarisale slučaj, ili su u slučaju VW odbacile sve ovo kao glasine. Njemačka auto-industrija u toj zemlji zapošljava 800.000 ljudi, a čini čak petinu industrijskog prihoda u zemlji. Tijela EU koja se bave zaštitom konkurencije imaju široka ovlašćenja i mogu da izriču kazne koje se broje milijardama eura. Takođe, antikorupcijske komisije mogu da primoraju kompanije koje posluju u EU da promijene način poslovanja. Podsjetimo, njemački proizvođači zbog "dizelgejta" već trpe štetu koja se mjeri milijardama dolara.

b92.net

1 Komentar

  • Link komentara Mileta nedjelja, 23 jul 2017 16:27 Napisano Mileta

    Kupujmo domace ili Francuze:)

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish