Get Adobe Flash player

 


subota, 18 april 2015 20:07

Kako pravilno orezati voćku? VIDEO

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Zimsko orezivanje se obavlja u vrijeme mirovanja vegetacije. Može se provoditi od jeseni do proljeća, neposredno pred bubrenje pupova. U praksi se najčešće obavlja u rano proljeće kada prođu jake zimske hladnoće jer su voćke nakon rezidbe jako osjetljive na smrzavanje. Voćke u intenzivnim nasadima je potrebno orezivati iz više razloga. Prvi je postizanje pravilnog omjera između vegetativnih i rodnih (generativnih) pupova kako bi se uspostavila ravnoteža između rasta i rodnosti. Osim toga, reguliše se ravnoteža između podzemnog i nadzemnog dijela. Zimsko orezivanje treba obavljati redovno svake godine jer najpovoljnije djeluje na porast i razvitak mladica i površine lista.

One voćke koje se redovno orezuju bolje rode i tvore dovoljno rodnih pupova iz kojih će se sljedeće vegetacijske sezone razviti cvjetovi. Orezane voćke imaju prozračnu i dobro osvijetljenu krošnju, što povoljno utiče na kakvoću plodova i zdravstveno stanje voćke, dok se u zgusnutim i zasjenjenim krošnjama dugo zadržava vlaga nakon kiše pa su takve voćke sklonije bolestima. Orezane krošnje se zbog obilja svjetla i prozračnosti brže suše i rjeđe dolazi do infekcija.

Pravo je vrijeme za orezivanje voćki, a evo i kako to pravilno učiniti.

agroklub.com

3 Komentara

 • Link komentara Kosta četvrtak, 07 maj 2015 12:25 Napisano Kosta

  Mnogim menadžerima i državnim činovnicima će ovaj zanat biti budućnost

 • Link komentara Balša nedjelja, 10 maj 2015 11:29 Napisano Balša

  Počeće da se cijene zanati, više od demagogije nama punjenja budžeta!

 • Link komentara Velisa subota, 16 maj 2015 10:42 Napisano Velisa

  Oranice u CG godinama se prskaju herbicidima koji sadrže glifosat, aktivnu supstancu za koju je komitet od 12 stručnjaka svjetske zdravstvene organizacije utvrdio da je kancerogena i da izaziva rak.

  Otrov u njivama, rak na tanjiru.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish