Get Adobe Flash player

 


petak, 29 novembar 2013 19:20

Novi benzinski motori mnogo štetniji od prethodnih

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Novi benzinski motori sa direktnim ubrizgavanjem emituju oko 1000 puta više čestica, uključujući i neke kancerogene, od benzinaca prethodne generacije, pokazala je studija nezavisnog istraživača iz Njemačke, TUEV Nord. Proizvođači automobila su “daunsajzovali” motore kako bi smanjili potrošnju a novi GDI motori moći će da se instaliraju u skoro sve automobile na benzin koji se prodaju u EU do kraja ove decenije. Napomenuto je i da u zemljama EU zagađenje vazduha uzrokuje oko 406.000 slučajeva smrti godišnje i uzrokuje više od 100 miliona izgubljenih dana rada, što evropsku ekonomiju košta između 330 milijardi i 940 milijardi eura godišnje

Saopšteno je da GDI motori emituju i 10 puta više čestica od novih dizel motora. GDI motori operišu sa više pritiska u njihovim cilindrima, što proizvodi veću količinu čestica. To je jedan od zaključaka istraživanja.

“Automobili su najveći izvor zagađenja vazduha u Evropi a 90% gradova na kontinentu je već izloženo štetnim nivoima zagađenja česticama”, rekao je Greg Archer, menadžer čistih vozila u T&E. “Više efikasnih GDI motora bi bila sjajna inovacija da ne emituju štetne čestice.”, dodao je.

Cijena filtera koji se može instalirati kako bi se eliminisale te čestice je oko 50 eura i nema uticaja na potrošnju goriva, rekao je T&E. Uprkos tome, proizvođači odlažu postavljanje tih filtera na GDI motore i oslanjaju se na manipulisanje testovima, rekla je ta grupa.

Male čestice u vazduhu su veliki rizik za zdravlje, jer prodiru u pluća gdje mogu biti apsorbovane u krvni sistem.

topspeed.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish