Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 28 novembar 2013 18:32

Kakapo ogromni dobroćudni papagaj

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

Kakapo (Strigops habroptilus) ili sova papagaj živi na Novom Zelandu i najveći je papagaj na svijetu. Kada odraste, dostiže visinu od 65 cm, a masa mu se kreće od 2 do 4 kilograma, zahvaljujući tome što je razvio sposobnost da akumulira velike količine energije u vidu masti, što je takođe neuobičajeno za ptice. Kakapo je specifičan i po tome što ima jak miris, što je atipično za pticu – miris koji je mješavina mirisa voća i mošusa. Danas je ova vrsta gotovo istrebljena – postoji svega oko 130 primjeraka ove ptice na svijetu. S obzirom da se svaki primjerak u prirodi prati kao bi se imao uvid u brojnost, većina njih je dobila i lično ime.

Kakapo nema bliskih rođaka, ne leti, ali se vešto penje po drveću pri čemu koristi krila za održavanje ravnoteže. Izgubila je sposobnost letenja uslijed odsustva prirodnih neprijatelja, što je slučaj i sa kivi pticama, koje takođe žive samo na Novom Zelandu. Za jednu pticu živi veoma dugo – neki žive i preko 100 godina. Njegova pera su veoma meka, mahovinasto zelene boje, malo crna pozadi i sa žuto-zelenim perjem na stomaku. Kakapo je takvih boja da može vrlo lako da se sakrije, ali ga njegovi neprijatelji veoma lako pronalaze – po mirisu.

Njegova pjesma je veoma čudna, i zvuči kao kreket žabe. Mužijaci u vreme parenja pjevaju da bi privukli ženke, ali ženka će izabrati samo onog mužjaka koji je na stablu koje je puno sjemenja rimu, kojim se uglavnom hrane ovi papagaji.

Ova ptica je biljojed i po mnogo čemu je rekorder – najteži je papagaj na svijetu, jedini papagaj koji ne leti, jedini je “noćni” papagaj i živi samo na Novom Zelandu. Njegovo ime na polinežanskom znači “noćni papagaj” i poznat je Evropljanima od sredine 19. vijeka. Prije njihovog dolaska na Novom Zelandu živjele su hiljade kakapoa, jer je njihov jedini prirodni neprijatelj, džinovski orao, davno prije toga izumro. Međutim, dolaskom novih žitelja pojavili su se i psi i kiore, vrsta malih pacova, koji su počeli nemilosrdno da progone ove ptice. Takođe, čovjek je donio i mačke za koju su ovi papagaji, koji ne mogu da lete, veoma laka meta. Kasnija sječa šuma dodatno je istrijebila kakapoe, pa je započeta široka akcija spasavanja kakapoa koja traje već gotovo 100 godina.

Kako bi se sačuvala i ponovo obnovila populacija ovih ptica, one se danas drže na tri novozelandska ostrva na kojima nemaju prirodnih neprijatelja, i na koja je zabranjen unos istih.

zanimljiveinformacije.com

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish