Get Adobe Flash player

 


srijeda, 27 novembar 2013 20:06

Makedonija obilježila Dan drveća sa 5 miliona zasađenih sadnica

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

Danas je na 1.150 hektara zasađeno pet miliona sadnica stabala, a Vlada je proglasila neradni dan u svim javnim institucijama kako bi i njeni službenici učestvovali u ovom projektu. Makedonski premijer, ministri i brojni zvaničnici i građani pridružili su se ovom projektu. Makedonija tretira svoje šume kao nacionalno blago i nasljeđe zaštićeno ustavom. Zemlja je potpisala i ratifikovala brojne međunarodne sporazume i konvencije koje se odnose na šumski sektor. Iako je zamišljen i organizovan od strane civilnog sektora, Dan drveća kontinuirano podržavaju i makedonske vlasti, uključujući sva ministarstva, opšine i javna kompanija Makedonske šume.

Svečanost povodom Dana drveća održana je ispred zgrade makedonskog Ministarstva odbrane, a ministar Talat Džaferi je istakao da njegovo ministarstvo i ove godine u punom kapacitetu podržava taj važan projekat i da u njemu učestvuju i pripadnici makedonske vojske.

„Ovo je način kojim pomažemo borbi za zaštitu prirode. Svi službenici Ministarstva će učestvovati u projektu, a pridružili su nam se i vojni atešei stranih država u Makedoniji. Ovim projektom obogaćujemo šumska dobra u zemlji“, kazao je ministar Džaferi.

Predstavnica Građanske unije „Dan drveća“ Vesna Zarezankova je istakla da se i ovogodišnji Dan drveća obilježava u jesenjem periodu i kazala da je u okviru ovog projekta do ove godine zasađeno 40 miliona sadnica.

Učestvovala je i vojska Makedonije

Dan drveća u Makedoniji se obilježava od 2008., a cilj projekta je intenziviranje procesa ozeljenjivanja zemlje. Podsjećamo da je inicijator projekta bio UNESCO-ov ambasador mira poznati makedonski operski pjevač Boris Trajanov. Ideja projekta se javila nakon tragičnih požara koji su uništili velike površine makedonske šume 2006. i 2007.

rtcg.me

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish