Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 17 novembar 2013 17:20

Zašto albatros toliko dugo može da leti

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Albatros je jedna od najvećih ptica koje žive na Zemlji. Postoji 13 vrsta albatrosa. Njegova krila su uzana i dužina im je preko pet puta veća od širine. Raspon krila mu dostiže 3,5 metara, a dužina tijela do jednog metra. Presjek krila ima izvanredan hidrodinamičan oblik, što ga čini letačem bez premca. Albatros je jedina morska ptica koja može da uzleti sa površine mora ili okeana, a da ne zamahne krilima - dovoljno je samo da ih raširi. Albatros ima poseban ritam letenja uz pomoć koga uspijeva da se otisne na nevjerovatno dugačka putovanja, pokazuje istraživanje objavljeno u Časopisu za eksperimentalnu biologiju. Albatros star 50 godina preleti najmanje šest miliona kilometara

Ova fascinantna ptica može da bez slijetanja preleti oko 16 hiljada kilometara. Ako bi letio na način na koji leti većina ptica, albatros si trošio previše energije i tokom leta bi izgubio polovinu svoje težine. Naseljavaju sjeverne i južne oblasti mora i okeana, Južni okean i sjeverni dio Tihog okeana. Koristeći se najdužim krilima u prirodi.

Naučnici Univerziteta u Minhenu su otkrili poseban način letenja ove ptice, kojim ona štedi energiju. Oni su istraživali način letenja 20 ptica koje su pratili uz pomoć GPS-a i zaključili da se albatrosi uzdižu u visine, a zatim propadaju i koriste silinu koju dobijaju tokom pada za ponovno uzdizanje. Uz pomoć uzdizanja i spuštanja albatrosi uspijevaju da ostanu u vazduhu bez velikog utroška snage.

Naučnicima nije u potpunosti jasno zašto i veliki broj drugih vrsta ptica nije tokom vremena razvio ovakav način letenja. Primjera radi, kolibri, čija masa je 98 odsto manja od mase albatrosa, mora da napravi 70 pokreta krilima tokom sekunde, dok albatros može jako dugo da ostane u vazduhu bez mahanja krilima. Inače, zbog “neekonomičnog” letenja, kolibri tokom dana mora da pojede hranu u količini koja je tri puta veća od njegove mase.

Tijelo albatrosa je masivno, teško pokriveno perjem bijele, crne, braon i sive boje, i dostiže dužinu od oko 140 cm. Glava je velika sa dugim snažnim, kukastim kljunom oštrih ivica i veoma izraženim nozdrvama. Noge su relativno kratke i sa plovnim kožicama i oštrim kandžama. Težak je od 12 do 20 kg.

Četiri petine svog života albatros provede na moru ili okeanu. U stanju je da bez odmora danima i noćima leti iznad mora ili okeana hiljadama kilometara, upravljajući se strujama u vazduhu. Brzo slijeće niz vjetar među talase, naglo se okreće i strmo uzlijeće uz vjetar i kruži oko brodova, a da ni jednom ne zamahne krilima. Često danima prate brodove koji napuštaju luke. Mornari ih ne ubijaju, jer postoji vjerovanje da bi im sreća okrenula leđa. Albatrosi spavaju plutajući na vodi.

Albatrosi se gnijezde na pustim ostrvima u veoma brojnim kolonijama. Gnijezdo je najčešće obično udubljenje u tlu ili uzvišenje od zemlje i trave, najčešće na vjetrovitim padinama, jer im pri polijetanju treba dovoljno vjetra. Albatrosi praktično nemaju prirodne neprijatelje. U prisustvu ljudi su nesigurni i plašljivi.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish