Get Adobe Flash player

 


petak, 25 avgust 2017 16:00

Interes za bogastva Arktika podstiču klimatske promjene

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Sjeverne obale kanadskog arktičkog ostrva Bafinova zemlja, s bijelim planinskim vrhovima i lednicima, okruženog plutajućim ledom čak i usred leta, iz daljine izgledaju neplodno, ali ispod površine kriju izuzetno čistu rudu gvožđa. Na najvećem kanadskom ostrvu, petom po veličini u svijetu, nalazi se rudnik Bafinlend u kojem se vjeruje da ima dovoljno rude da decenijama snabdjeva topionice gvožđa. Kako se pod uticajem klimatskih promjena led svake godine povlači ka sjeveru, raste zainteresovanost za obilne prirodne resurse, dobre pomorske rute i poslovne mogućnosti u turizmu i ribolovu u toj oblasti.

Arktik, uključujući Sjeverozapadni prolaz, jednu od najrizičnijih pomorskih ruta između ostrva kanadskog arhipelaga od Atlantika do Pacifika, jedna je od posljednjih oblasti na Zemlji koje su ostale uglavnom neistražene.

Prema procjeni američke geološke službe, unutar Arktičkog kruga nalazi se 30 odsto neotkrivenog gasa na zemlji i 13 odsto neotkrivene nafte, kao i dragocijeni minerali i metali, kao što su litijum i kobalt. "Dok se svjetska potražnja za sirovim materijalima stalno povećava, i sa shvatanjem da je veliki dio neistraženih skladišta na Arktiku, postoji prirodno pomjeranje fokusa na tu oblast", izjavio je direktor danske brodarske kompanije Nordik balk kariers šiping Meds Boje Peterson. On je prije četiri godine poslao brod kroz Sjeverozapadni prolaz da pokaže da tuda leti može da se prevozi teret, ali se pokazalo da plovidbu otežavaju sante leta koje se usljed rasta temperatura odvajaju i kreću. Plovidbom kroz Sjeverozapadni prolaz bi značajno mogla da se razdaljina između istočne Azije i zapadne Evrope smanji za više od 10.000 kilometara.

Prolaz je privukao i turiste. Prošle godine tuda je plovio kruzer s 500 članova posade i 1.100 putnika, koji su platili po najmanje 22.000 dolara za to putovanje. Klimatske promjene otvara mogućnosti i za tamošnju poljoprivredu, pošto se očekuje da će globalno zagrijevanje produžiti sezonu rasta biljaka za dva mjeseca. U bici za Arktik i njegova bogatstva nadmeću se Kanada, SAD, Rusija i Grenland, od kojih svaka zemlja polaže pravo na neki dio tog područja. Ipak, na razvojnom putu Arktika stoji nekoliko izazova. Istraživanje fosilnih goriva iznad Sjeverne Amerike usporeno je prethodnih godina, djelom zbog pada cijena nafte i javnog pritiska. Predviđa se da će okeanske struje decenijama gurati sante leda u prolaz, čime će plovidba biti ograničena za čvrste brodove s iskusnim navigatorima. Zabrinutost za zaštitu životne sredine i prava lokalnih stanovnika takođe su zaustavila neke planove za istraživanje Arktika.

nezavisne.com

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish