Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 04 septembar 2014 18:53

Klimatske promjene nas opominju

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Ujedinjene nacije upozoravaju da bi Zemlja za 40 godina mogla da se suoči sa iznenadnim poplavama, olujama i vrelim talasima. "Ujedinjene nacije upozoravaju da bi Zemlja za 40 godina mogla da se suoči sa iznenadnim poplavama, olujama i vrelim talasima i, u okviru kampanje uoči predstojećeg samita o klimi, snimile su "izmišljene, ali realistične" vremenske prognoze iz 2050. godine. Svjetska meteorološka organizacija UN pozvala je poznate prezentere vremenskih prognoza širom svijeta kako bi upozorenje bilo što vjerodostojnije, prenosi londonski "Gardijan".

"Majami je pod vodom", kaže jedan američki prezenter u prvom izdanju "vremenske prognoze iz budućnosti". Prezenter iz Zambije upozorava sugrađane na vreli talas, dok njegov kolega u SAD kaže: "Neviđena suša u Arizoni odnijela je još jedan život." Njihov bugarski kolega saopštava da je temperatura dostigla 50 stepeni, čime je potučen rekord od 45 stepeni iz 1916. godine. Generalni sekretar UN Ban Kimu je, u saopštenju izdatom uoči samita o klimi 23. septembra u Njujorku, pozvao svjetske lidere da se obavežu da će se boriti protiv klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

"Klimatske promjene svugdje utiču na vremenske prilike. Vrijeme postaje sve ekstremnije i poništava dosad uspostavljene obrasce. To znači više prirodnih katastrofa i više neizvjesnosti", rekao je Ban. Samit je zamišljen kao korak napred ka postizanju sporazuma između skoro 200 zemalja da do kraja 2015. godine bude usporeno globalno zagrijavanje. U prošlogodišnjem izvještaju, UN su zaključile su za klimatske promjene 95 odsto odgovorne ljudske aktivnosti, koje su glavni uzrok zagrijavanja od 1950. godine.

cdm.me

1 Komentar

  • Link komentara Mina četvrtak, 04 septembar 2014 19:01 Napisano Mina

    Nema savjesti niti svijesti o klimatskim promjenama, kod nas ljudi nemaju svijesti o vlastitim promjenama u svom zivotu, zato putuj planeto pa dok mozemo i mi cemo ovakvi kakvi smo zivjeti svoje zivote..

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish