Get Adobe Flash player

 


petak, 18 jul 2014 13:27

Kalifornija se bori sa velikom sušom kreću u restrikcije

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Američku saveznu državu Kaliforniju pogađa najveća suša u poslednjih 40 godina zbog čega su vlasti odlučile da pooštre kazne za građane koji ne koriste vodu racionalno. Vlasti su odlučile da potrošaci koji troše vodu na zalivanje travnjaka ili pranje trotoara i automobila budu kažnjeni iznosom do 500 dolara dnevno. Na taj korak vlasti su se odlučile nakon što je analizom utvrđeno da je došlo do porasta u potrošnji vode iako je guverner Džeri Braun naredio da se potrošnja vode smanji za 20 procenata, dok se ta država na Zapadnoj obali SAD bori sa najtežom sušom u protekle četiri decenije.

Iz državne Uprave za vodene resurse su saopštile da je riječ o mjeri bez presedana jer to tijelo pokušava da "teret suše prošire i na druge strane, a ne samo na farmere i agencije koje pokušavaju da žaštite šume". Predsjednica Uprave Felicija Markus izjavila da stanovnici gradova i predgrađa nisu u potpunosti svjesni ozbiljnosti situacije koju je stvorila suša u posljednje tri godine, najteže od 1970. godine u Kaliforniji.

"U ovome smo svi zajedno. Ovo je naš pokušaj da kažemo - ovo je najmanje što stanovnici urbanih sredina mogu da urade", kaže Markusova.

Uprava za vodu smatra i da restrikcije u snabdijevanju vodom, koje stupaju na snagu početkom avgusta, treba da donesu uštedu koja će omogućiti snabdijevanje više od 3.5 miliona stanovnika širom Kalifornije.

nezavisne.com

3 Komentara

  • Link komentara Stanka petak, 18 jul 2014 13:57 Napisano Stanka

    ČUVAJMO PRIRODU JER ONA ČUVA NAS

  • Link komentara NVO Zeleno Srce utorak, 29 jul 2014 13:10 Napisano NVO Zeleno Srce

    "We're at war with nature. If we win it, we're lost."- Hubert Reeves

  • Link komentara Vesko nedjelja, 10 avgust 2014 10:57 Napisano Vesko

    Svijet će se suočiti sa „nepremostivom“ krizom vode za manje od tri decenije, tvrde naučnici, ukoliko se ne odustane od načina proizvodnje energije koji su veliki potrošači vode.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish