Get Adobe Flash player

 


utorak, 28 januar 2014 08:25

Električna oluja sa horizontalnim munjama zahvatila pola Britanije

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Velika Britanija je u zadnjih nekoliko mjeseci imala prilike proživljavati oluju za olujom, i sve su proglašavane „olujama vijeka.“ Nakon ogromnih talasa, poplava i orkanskih vjetrova britanija se suočila sa do sada neviđenim horizontalnim munjama praćenim velikim komadima grada i jakom kišom. Britanska ostrva su poznata po promjenjivom vremenu, ipak snimci horizontalnih munja koje su se mogle uočiti na gotovo pola teritorije Ujedinjenog Kraljevstva su još jednom pokazale da priroda i dalje može zapanjiti svojom silinom. Šira okolina Londona, Midlands i Istočna Anglija su bili na udaru vjetra jačeg od 128 kilometara na sat, uz grad do pola kilograma.

Brimingeam i okolna područja su trpjela najveći broj udara munja, a komadi grada većeg od pola kilograma su se mogli naći i užoj okolini Leicestera. Zbog drveća nabacanog na željezničke pruge i autoputove u jugozapadnom dijelu Engleske, ponajviše oko Warwikshirea, saobraćaj je patio od velikih zastoja, dok se zastoj mogao vidjeti i na predjelu između Londona i Norwicha. Daily Mail smatra da će Britanija iskusiti poplave u narednim danima zbog velike količine padavina, naročito u južnim i zapadnim predjelima dok se pogoršanje stanja očekuje ponajviše na područjima Wiltshirea, Dorseta, Hampshirea, zapadnog Berkshirea i Surreya. Britanski premijer je dobio zahtjev za slanjem vojske u ovo područje, a nedostatak pumpi i teške mašinerije koja može održavati nasipe i brane je postala hronična. Sa sličnim problemima se već tjednima bori i okrug Sedgemoor, no smatra se da će se slični problemi pojaviti i u drugim okolnim okruzima jer kiša još uvijek pada nad većinom Britanije.

 

Horizontalne munje

Britanci su imali prilike vidjeti niz horizontalnih munja u nedavnoj oluji. Ovakve munje se na engleskom jeziku nazivaju „Anvil crawlers“. Horiznotalne munje obično nastaju na velikim visinama i udaljenim gledaocima se mogu učiniti kao spori optički fenomeni koje je lako zapaziti golim okom. Ove vrste munja su relativno rijetke i događaju se samo kada se stvaraju snažne super ćelije olujnih oblaka, kao što smo mogli vidjeti nedavno nad Britanijom.

Do sada su horizontalne munje bile najčešće vidljive na rubovima oblaka u kojima su se stvarale velike pijavice nad Prerijom (tornada).

matrixworldhr.wordpress.com

1 Komentar

  • Link komentara Velisa srijeda, 29 januar 2014 10:04 Napisano Velisa

    nismo ni svjesni koliko smo barem do sada imali srece sa klimom u CG...ko zna koliko bi nam trebalo vremena da dobijemu struju nakon ovakvog nevremena..

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish