Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 16 septembar 2012 17:03

Sateliti će najavljivati zemljotrese

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

 

Naučnici su započeli projekat za koji se nadaju da će jednog dana spasti hiljade života tako što će na jednostavan način omogućiti da se predvide zemljotresi.

 

Grupa britanskih i ruskih naučnika potpisala je ugovor o zajedničkoj saradnji na projektu „Tvinsat”, koji podrazumeva lansiranje dva satelita, od kojih je jedan veličine starog televizora, a drugi je manji od kutije za cipele, a koji će kružiti oko Zemlje na međusobnoj udaljenosti od nekoliko stotina kilometara.

Podaci iz satelita upoređivaće se s podacima dobijenim sa Zemlje, a zadatak naučnika biće da prepoznaju upozorenja koja nam priroda šalje prije zemljotresa.

„Iz Zemljine unutrašnjosti dopiru tanani elektromagnetni signali koji se mogu očitati u gornjim slojevima atmosfere”, objašnjava profesor Alan Smit, direktor Svemirske naučne laboratorije Mulard pri Univerzitetskom koledžu u Londonu. Profesor Vitalij Čmirev iz Instituta za fiziku Zemlje u Moskvi kaže da će projekat „donijeti korist i ruskoj i britanskoj nauci, kao i da će od naše planete načiniti bezbednije mjesto za život”.

On kaže da su danima pijre nego što će se dogoditi zemljotres na Haitiju sateliti biležili elektromagnetne signale s tog područja, ali su ti podaci analizirani tek poslije zemljotresa.„Ovaj projekat predstavljaće ogroman korak ka razumijevanju i čitanju tih signala.” Lansiranje prvog satelita planirano je za 2015. godinu.

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish