Get Adobe Flash player

 


subota, 20 oktobar 2012 13:51

E-otpad ili E-biznis

Ocijenite sadržaj
(10 Glasova)

Biznismeni sa zapada na različite načine izbjegavaju plaćanje ekoloških taksi i dodatnih poreza ili se obično na različite načine snalaze da izbjegnu skupu reciklažu iskorišćenih proizvoda.

Pravi primjer takvog ‘’uspešnog načina poslovanja’’ jeste strategija za rješavanje elektronskog otpada. Vjerovatno najomiljeniji način rješavanja problema e-otpada biznismenima sa Zapada jeste da ga po najpovoljnijoj cijeni prodaju drugima. Na takav način nisu samo oslobođeni ekoloških poreza i reciklaže već su i  dodatno zaradili. Šta se dalje dešava sa starim uređajima, mašinama, računarima i ostalim elektronskim proizvodima postaje briga siromašnih zemalja koje najčešće kupuju ‘’polovne’’ e-proizvode.

Jedan mali procenat ‘’polovne’’ e-opreme stiže i kod nas, dok je mnogo teža situacija u još siromašnijim zemljama kao što su Indija, Kina, Pakistan i neke republike bivšeg Sovjetskog Saveza".

Pitanje je koliko dugo će ovakav polovan računar raditi kod svog novog vlasnika? Na prvi pogled uvoz polovnih računara djeluje kao dobar posao za sve ali će ta „brendirana mašina” kad-tad završiti na deponiji. Da li će taj isti uvoznik za nekoliko godina da sakupi sve te računare i da ih vrati u zemlju porijekla ? Sigurno neće jer su biznismeni sa Zapada i dali povoljnu cijenu samo da se otarase te robe – reciklaža je skup proces. Kada se sklapa ovakav posao, obično se dobijaju vrlo povoljni uslovi pa uvoznici iz nerazvijenih zemalja ostvaruju dobre profite.

Korisnici dobijaju jeftin računar, domaći biznismeni ostvaruju zaradu a najsrećniji su prodavci sa Zapada jer su se otarasili problema i izbjegli bilo kakve troškove oko kasnije reciklaže ili odlaganja.

O tome da je to tako govori činjenica da je reciklaža katodnih cijevi iz računarskih monitora deset puta skuplja od njihovog otpremanja na drugi kraj svijeta.

Polovni računari uvezeni u našu zemlju će za nekoliko godina postati teret i jedino rešenje je njihova reciklaža. Međutim, naša zemlja još uvek nema takve pogone i veliko je pitanje kada će ih imati. Pravilna reciklaža e-otpada je skupa i nju izbjegavaju i mnogo bogatije sredine od naše.

NVO Zeleno Srce

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish