Get Adobe Flash player

 


subota, 11 novembar 2017 21:47

U prirodi završi 50 miliona kesa

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Procjenjuje se da oko 50 miliona plastičnih kesa svake godine u Crnoj Gori ostane negdje u prirodi, na divljim deponijama, pored puta, u koritu rijeka ili moru. Do ovih alarmantnih podataka došla je organizacija "Zero Waste Montenegro" (ZWM) koja nastoji da utiče na svijest o potrebi smanjivanja svakodnevne upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda zbog njihovog štetnog uticaja na okolinu i zdravlje.  Polazi se od procjene da u Crnoj Gori prosječan stanovnik godišnje iskoristi a zatim odbaci između 400 i 600 plastičnih kesa.

Kako je Pobjedi saopštila članica ZWM-a Maša Tomković, za Crnu Goru ne postoje precizni podaci o količini i vrsti plastičnih kesa koje se na teritoriji zemlje upotrebljavanju, ali se do relevantnih procjena dolazi na osnovu upoređenja zvaničnih statistika na globalnom nivou. "Naše procjene zasnivaju se na statistici Eurostata (125 plastičnih kesa po stanovniku godišnje; uzimajući u obzir da su jednokratne kese u više zemalje EU zabranjene ili se dodatno oporezuju) i na prosjek koji važi za zemlje u razvoju od 500-700 plastičnih kesa godišnje, kao i na fokus grupi koju smo posmatrali", navodi Tomković.

Prema njenim riječima, tim prikazom dolazi se do procjene da u Crnoj Gori prosječan stanovnik godišnje iskoristi a zatim odbaci između 400 i 600 plastičnih kesa. "Prevedeno na jezik brojki to znači da se u Crnoj Gori svake godine iskoristi 250 – 375 miliona plastičnih kesa. Ako se svega 85 odsto otpada sakuplja i adekvatno odlaže (na sjeveru zemlje ovaj procenat je znatno manji) dolazimo do brojke od oko 50 miliona plastičnih kesa koje svake godine ostanu negdje u prirodi", navodi Tomković.

Ona napominje da je ključni problem u „jednokratnom konceptu“ upotrebe kesa, čemu se prilagođavaju i navike i odnos ljudi.

pobjeda.me

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish