Get Adobe Flash player

 


subota, 14 maj 2016 11:28

Žabljak dobio Reciklažni centar

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

Predsjednik Vlade Milo Đukanović i ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Viktor Erjavec otvorili su danas na Žabljaku Reciklažni centar. Izgradnja tog objekta i pretovarne stanice, koštao je 2,4 miliona eura, od čega je polovinu novca uložila Slovenija. Projekat izgradnje transfer stanice i reciklažnog dvorišta u opštini Žabljak realizovan je u saradnji sa Centrom za međunarodni razvoj i saradnju Republike Slovenije. Izgradnja Reciklažnog centra je koštala 2,4 miliona eura.

„Ovaj i drugi projekti koje realizujemo u saradnji sa Republikom Slovenijom značajno će doprinijeti valorizaciji izuzetnih prirodnih ljepota i turističkih i drugih potencijala Durmitorskog kraja, kojima se ponosi cijela Crna Gora. Gotovo da nema nijednog značajnijeg infrastrukturnog projekta koji je posljednjih godina realizovan u Žabljaku da ne nosi i slovenački prijateljski i partnerski pečat“, kazao je Đukanović. Nažalost, kako navodi Đukanović, u dosadašnjem razvoju nijesmo uspijevali da na najbolji način koristimo prirodne i druge resurse ovog kraja i cijelog sjevernog područja.

„Crna Gora je danas na nivou od oko 43 odsto prosjeka razvijenosti EU, dok je sjeverno područje, koje čini 28 odsto stanovništva (u 13 opština od 23 koliko ih je u Crnoj Gori) tek na oko 50 odsto razvijenosti naše države“, naveo je premijer.

Prema posljednjim raspoloživim podacima, koje je naveo premijer, Žabljak predstavlja najkonkurentniju opštinu sjevera, i nalazi se u prvih pet lokalnih zajednica u Crnoj Gori. „Posljednjih godina raste broj malih i srednjih preduzeća. Ohrabruje i rast neto zarada koje su na Žabljaku u 2015. iznosile 430 eura, dok su u prvom kvartalu ove godine porasle na 451 euro. Ovo je važan, obećavajući indikator. Ostaje međutim problem nezaposlenosti sa visokom stopom od oko 20 odsto, što uz nedovoljne fiskalne kapacitete predstavlja najveći izazov socio-ekonomskog razvoja. Odgovor je u permanentnom unapređivanju poslovnog ambijenta. To je presudno važno za privlačenje novih investicija u turizmu, poljoprivredi i drvopreradi“, zaključio je Đukanović.

rtcg.me

2 Komentara

  • Link komentara Stanka subota, 28 maj 2016 19:30 Napisano Stanka

    Baš na Žabljak ima količina za reciklažu, ovo finnsira EU a tamo je najlakše bilo obezbijediti plac. Mislim da se ovo neće pokazati kao dobar projekat.

  • Link komentara Marijana HN petak, 17 jun 2016 10:14 Napisano Marijana HN

    Ne mislim da će ovo raditi, treba još poraditi na razvoju svijesti i manjim projektima da se pokrene stanovništvo da učestvuje u reciklaži.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish