Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 28 mart 2016 20:15

Otvorena prva kompostana u Crnoj Gori

Ocijenite sadržaj
(8 Glasova)

Kompostana površine 600 m2 sa svom neophodnom opremom i mašinama, izgrađena je na imanju komunalnog preduzeća Kotor, a u njoj će se u kompost (prirodni biološki materijal za prihranjivanje zemljišta) prerađivati sav zeleni otpad prikupljen u tri bokeljske opštine i u Budvi. Crna Gora ulazi u novu fazu promišljanja i djelovanja kada je u pitanju zaštita životne sredine i politika komnunalnog razvoja. Ovo je pionirski korak u misji koju će nadam se, slijediti i drugi gradovi, kazala je državna sekretarka za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović, otvarajući danas u Kavču kod Kotora, prvo postrojenje za preradu zelenog otpada u Crnoj Gori.

Rezultat je to projekta nazvanog "Uspostavljanje kompostiranja i selektovanog odlaganja otpada u opštinama Kotor, Tivat, Budva i Herceg Novi", a koji su ta četiri grada u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, NVO "Eko centar delfin" iz Kotora i Vladom, sproveli u protekle skoro dvije godine.

Projekat vrijedan skoro 450.000 eura sa 71 odsto novca finansirala je Delegacija EU u Crnoj Gori, 18 Vlada Crne Gore, a ostatak komunalna preduzeća četiri primorska grada.

Svečanosti otvaranja prve kompostane u Crnoj Gori pored predstavnika Vlade, prisustvovali su i gradonačenici Kotora Aleksandar Stjepčćević i Tivta Ivan Novosel, rukovodioci komunačlnih preduzeća četiri grada i predstavnici NVO sektora.

Njima je demonstriran i rad mašina u kompostane, drobilice za zeleni otpad i kompostera-prevrtača.

Istakvši da je zadovoljstvo "što sada otvaramo konkretne projekte, a manje pričamo o akcionim planovima i strategijama", Daliborka Pejović je naglasila značaj činjenice da se početkom rada postrojenja u Kavču, prvi put u Crnoj Gori ne dijelu njene teritorije 100 odsto reciklira jedna vrsta otpada - zeleni otpad, što je i značajno za početak realizaije naših obaveza iz Poglavlja 27 - Ekologija, u predpristupnim pregovorima sa EU.

Ona je podvukla da IPA fondovi predstavljaju veliki resurs i za rješavanje sličnih problema sa otpadom i ekologijom u drugim krajevima Crne Gore, pohvalivši saradnju lokalnih uprava i komunalnih prerduzeća četiri primorska grada sa NVO sektorom i evropskim institucijama koje su najvećim dijelom finansirale projekat rješevanja problema zelenog otpada u Tivtu, Kotoru, Budvi i Herceg Novom.

Zoran Mrdak, direktor Komunalnog preduzeća Kotor koje je bilo nosilac projekta, naglasio je da će prve količine komposta iz Kavča biti spremne već u maju kada će sa njima početi prihranjivanje javnih zelenih površina u četiri grada.

Naglasio je da su u sklopu projekta, pored izgradnje i opremanja kompostane u Kavču, nabavljena su i 24 velika kontejnera za zeleni otpad za sva četiri grada, tri pres-kontejnera za Budvu i 150 klasičnih metalnih kontejnera za Tivat i Herceg Novi, kako bi se pokrenula akcija selektiranog odlaganja zelenog i dijela komunalnog otpada.

Obavljena je i obimna edukativno-informativna kampanja u javnosti

"Ovo je veoma bitan projekat jer smo ojačali naše kapacitete i prvi putr stvorili održivi sistem upravljanja jednom vrstom otpada. Zeleni otpad se više neće bacati na deponije ili spaljivati u našim dvorištima, već će se sav ovdje prepađivati u korisnu materiju - kompost", naglasio je Mrdak.

Gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević istakao je da će radom kompostene, biti sniženi i troškovi održavanja javnih zelenih površina u četiri grada.

vijesti.me

4 Komentara

 • Link komentara Mirjana ponedjeljak, 28 mart 2016 20:26 Napisano Mirjana

  Srecno, konacno 100% zaokruzen sistem reciklaze! Ovo treba Podgorici i svim drugim gradovima..

 • Link komentara Stanislav subota, 02 april 2016 21:27 Napisano Stanislav

  Moramo krenuti i mi sa reciklažom jer EU standardi se moraju ispoštovati prije ili kasnije

 • Link komentara Matrix petak, 15 april 2016 19:15 Napisano Matrix

  Sa srecom pa da doceka prvu godinu rada

 • Link komentara Veselinka srijeda, 27 april 2016 20:07 Napisano Veselinka

  E sad da vidimo kako će sve to krenuti sa sirovinama

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish