Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 30 jul 2015 21:58

Revolucija reciklaže u Švedskoj

Ocijenite sadržaj
(8 Glasova)

U prosjeku, više od 40% svjetskog smeća je spaljuje se i to uglavnom na otvorenom prostoru. Metode koje primjenjuje Švedska su mnogo povoljnije po ekologiju. Nešto nevjerovatno se dešavalo u Švedskoj u posljednjih nekoliko godina. Riječ je o pravoj revoluciji u reciklaži. Naime, trenutno manje od jednog procenta smeća proizvedenog u švedskim domovima završi na deponiji , a preostalih 99% se reciklira. Švedska je već godinama poznata po nevjerovatnom sistemu upravljanja otpadom.

Ovo je prilično impresivno, naročito u poređenju sa Amerikancima, koji su reciklirali samo 34% svog otpada u 2010. Prema Agenciji za zaštitu životne sredine, više od 50% prosječng američkog kućnog otpada završi na deponijama, što je oko 136 miliona tona smeća. Prema Njujork Tajmsu, samo mali dio otpada se spaljuje, a većina tog otpada završava na deponijama.

Naravno da postoje i neke kontroverze koje se vezuju za ove metode upravljanja otpadom i proizvodnju energije. Gasovi koji se proizvode su toksični, ali mnogi tvrde da je ovo ipak mnogo bolja alternativa od tipičnih deponija. Metode koje primjenjuje Švedska su mnogo povoljnije po ekologiju.

Šteta je što u ovom trenutku postoje opcije ili da zagađuju vazduh, ili zagađuju Zemlju jer prerada toliko đubreta ne može nestati bez traga. Švedska je odličan primjer jednog naroda koji brine o svojoj sredini i svom ekološkom sistemu. Ako Šveđani mogu reciklirati 99% svog otpada, zašto ne bismo i mi? Sigurno možemo, međutim to zahtijeva više truda. Jedno je sigurno, to zaista vrijedi truda.

NVO Zeleno Srce

1 Komentar

  • Link komentara Vesko utorak, 25 avgust 2015 13:02 Napisano Vesko

    Niđe smeće nije ružno, kao u sred Crne Gore.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish