Get Adobe Flash player

 


subota, 10 januar 2015 13:01

NVO Zeleno Srce realizuje projekat prvog legalnog sakupljanja EE otpada u Crnoj Gori

Ocijenite sadržaj
(65 Glasova)

Pozivamo pravna lica i institucije koje generišu veće količine električnog i elektronskog otpada da podrže prvi projekat legalnog sakupljanja EE otpada u Crnoj Gori "Zelena inteligencija". Otpad preuzimamo, prevozimo i skladištimo BESPLATNO uz potvrde licencirane firme Hemosan doo, koja je naš sponzor, a primjerak se dostavlja  Agenciji za zaštitu životne sredine shodno zakonskoj obavezi da se opasan otpad posebno selektuje. Objavićemo na našem portalu spisak institucija, opština i preduzeća koje su se društveno odgovorno odnijele prema ovom problemu. Naši kontakti tel 067 543 005 e-mail Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli ili na društvenoj mreži facebook  https://www.facebook.com/reciklirajte.me

Jedna od cijena ekonomskog razvoja je velika količina opasnog otpada. Taj otpad ne može spontano nestati. On na kraju mora negdje da završi i neko se za njega mora pobrinuti. Nemojte zatvarati oči pred problemom opasnog otpada kakav je EE otpad. Ta činjenica jednako se tiče vas kao i svake druge osobe.

U Podgorici se za sada nalaze dva reciklažna dvorišta koja su građanima dostupna i gdje možete odložiti nepotrebni otpad. Prvo reciklažno dvorište u ul. Iva Vizina na Zabjelu, koje je stavljeno u funkciju krajem decembra 2011. Pored ovoga, u decembru 2013. godine otvoreno je i drugo reciklažno dvorište, na kraju Bulevara Mihaila Lalića. U reciklažno dvorište možete odložiti sve od papira, kartona, metala, plastike, stakla, stare baterije, PET ambalažu, lijekove kojima je istekao rok trajanja, bio otpad i još mnogo toga. Mi se nadamo da će se naš projekat "Zelena InTeligencija" proširiti jednog dana i na fizička lica.

Svaki mali pomak je bitan u ekološkoj borbi sa opasnim otpadom.

NVO Zeleno Srce

10 Komentara

 • Link komentara Vanja subota, 10 januar 2015 14:00 Napisano Vanja

  Čestitke na ideji, prava stvar!

 • Link komentara Sanja nedjelja, 11 januar 2015 12:34 Napisano Sanja

  Prava stvar da ne gledamo elektronski otpad u nasim parkovima i rijekama, nadam se da ce vas podrzati u firmama jer je u njihovom interesu da imaju potvrdu da su rashodovanu opremu zbrinuli na ekoloski nacin.

 • Link komentara Edin ponedjeljak, 12 januar 2015 20:11 Napisano Edin

  Da li preuzimate e otpad i od građana?

 • Link komentara NVO Zeleno Srce ponedjeljak, 12 januar 2015 20:15 Napisano NVO Zeleno Srce

  Zahvaljujemo na komentarima. Za sada smo stavili akcenat na škole, veća preduzeća, opštine i banke. Prva nas je podržala Erste banka, i ministarstvo prosvjete, ali objavićemo spisak svih koji su prepoznali važnost selektivnog sakupljanja EE otpada na zakonski i društveno odgovoran način.

 • Link komentara NVO Zeleno Srce nedjelja, 01 februar 2015 18:28 Napisano NVO Zeleno Srce

  Zanimljivi podaci o reciklaži mobilnih telefona:

  • Većina korisnika mobilne telefonije kupuje nove aparate svake dvije godine, a procijenjeno je da će do 2020. godine 3.2 milijarde starih telefona završiti na otpadu;

  • Više od 90 % mase materijala može se obnoviti i ponovo upotrebiti;

  • Bacanje mobilnog telefona znači i bacanje vrijednih metala (paladijuma i zlata), a ovakav otpad zagađuje životnu sredinu, jer se oslobađaju toksične materije, poput litijuma i kadmijuma; • Baterije predstavljaju i do 30 % mase telefona i mogu značajno da naškode životnoj sredini;

  • Za reciklažu baterije mobilnog telefona potrebno je 90 % manje energije nego za njenu proizvodnju;

 • Link komentara Milan četvrtak, 05 februar 2015 19:59 Napisano Milan

  Crna Gora do kraja 2020. mora uspostaviti cjelovit sistem upravljanja otpadom koji počiva na tri ključna stuba – razdvajanju otpada, sanaciji odlagališta i izgradnji centara za upravljanje otpadom. Cilj je smanjiti odlaganje otpada i povećati udio reciklaže na 50 % i sve to za samo 5 godina? Tesko!

 • Link komentara Mina petak, 20 februar 2015 12:57 Napisano Mina

  Nema sasne da se ova poglavlja zatvore po EU kriterijumima do 2020 godine, smece na svakom koraku a o reciklazi samo na vasem sajtu i facebook stranici, sve pohvale!

 • Link komentara Mišto CT četvrtak, 07 maj 2015 12:35 Napisano Mišto CT

  Bravo za vas!

 • Link komentara Nataša četvrtak, 07 maj 2015 12:44 Napisano Nataša

  Odličan projekat za dobro zajednice, moramo se učiti pravilnom odnosu sa otpadom, ovakav otpad ako zagadi zemljište ili vodu dajemo našoj djeci u nasljeđe, sve pohvale i za portal!

 • Link komentara Safet petak, 06 novembar 2015 19:47 Napisano Safet

  Njemačka reciklira toliko da mora da uvozi smeće. Njemačka, inače, nije prva zemlja koje uvozi smeće - to čini i Švedska ds bi obijezbjedila struju za stanovnike koji manje troše, a više recikliraju. Švedska je 2014. godine tako uvezla 800.000 tona otpada kako bi obezbijedila grijanje za 260.000 građana. Ideja je dobra, samo da bude realizovana kod nas.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish