Get Adobe Flash player

 


utorak, 30 decembar 2014 17:40

Tehnika jeftina reciklaža neophodna

Ocijenite sadržaj
(7 Glasova)

Mobilni telefoni, šporeti, frižideri, mašine za veš i sitni kućni aparati nikada nisu bili pristupačniji, ali imaju sve kraći vijek. Traju, po pravilu, koliko i garancija, a popravka košta skoro koliko i novi uređaj. Sve je manje aparata koji mogu da rade po deceniju, ili dvije, kao nekada. Evropski potrošački centar istraživao je fenomen brzog kvarenja tehnike i došao do zaključka da je rok trajanja tehničkih uređaja sve kraći zato što proizvođači namjerno prave lošije proizvode koji su programirani da se brže kvare. Tako se danas mašina za veš kvari poslije 2.500 pranja, mobilni telefon jedva traje dvije godine, a televizor prestaje sa radom nakon 20.000 pogledanih sati. Djelovi za pokvaren uređaj ili se teško pronalaze, jer se više ne proizvode, ili su preskupi, pa se popravka ne isplati i potrošač je prisiljen da kupi novi proizvod. Proizvođači i serviseri objašnjavaju da se ne može očekivati od mašine za veš koja košta 200 eura da radi 30 godina.

U izvještaju ovog centra navodi se da se mehanički proizvodi namiještaju da rade onoliko sati koliko traje garantni rok, a u elektronske uređaje često se softverski ubacuje greška, ili se u proizvode namjerno ugrađuju djelovi lošijeg kvaliteta. Poslije dvije, tri godine garancija ističe, a sa njom i odgovornost proizvođača. Uređaj koji se tada pokvari je zastareo, a novi model već je u prodavnicama. Proizvođači na ovaj automatski stvaraju potražnju. To znači da je proizvod napravljen tako da kada samo jedan njegov dio otkaže, cijela naprava prestaje da radi.

Uređaji su sve jeftiniji i sve manje kvalitetni. Potreba za niskom cijenom spustila je standarde u proizvodnji. Bubanj veš-mašine se sve češće pravi od plastike, bojleri su od tankog lima… Primjetno je da se građani sve rjeđe odlučuju na popravku uređaja po isteku garancije, što zbog niske cijene novog uređaja, što zbog brzog napretka tehnologije. Vrlo bitno je takav proizvod na kraju svog upotrebnog vijeka pravilno odložiti i sortirati za reciklažu.

NVO Zeleno Srce

3 Komentara

  • Link komentara Zoki Bar utorak, 30 decembar 2014 20:15 Napisano Zoki Bar

    Našem društvu nedostaje svijest o energetskoj efikasnosti prvo, a potom i o reciklaži. Pratim vas i uz neke više estetske zamjerke imam sve pohvale, samo nastavite sa zelenim temama!

  • Link komentara NVO Zeleno Srce nedjelja, 01 februar 2015 19:01 Napisano NVO Zeleno Srce

    2020. godina će brzo doći, to je rok koji nam je Evropa dala da ispunimo domaći zadatak tj da pospremimo sopstvenu kuću. Hoćemo li u tome uspjeti, teško je reci, problem ne leži toliko na deponijama, koliko u našim glavama.

  • Link komentara Vanja četvrtak, 07 maj 2015 12:36 Napisano Vanja

    Kada jednog dana sve prođe, opametićemo se mi sigurno!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish