Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 08 decembar 2014 20:39

Održivo upravljanje zelenim otpadom-kompostiranje

Ocijenite sadržaj
(7 Glasova)

U okviru realizacije projekta ‘’Održivo upravljanje zelenim otpadom-kompostiranje” Eko Centar DELFIN je  u periodu od 24. Novembra do 10.Decembra, u 12 osnovnih skola na podrucju opstina Kotor, Tivat, Herceg Novi, Budva, Bar i Ulcinj i srednjoj poljoprivrednoj školi u Baru, sproveo prakticnu obuku učenika i nastavnika kako od zelenog otpada dobiti kompost. U okviru obuke učesnicima (405 ucenika i nastavnika), je podijeljen informativno edukativni material (brošure i posteri), a svaka od škola je dobila kompostere 600l, proizvedene od reciklirane plastike, u kojima ce realizovati proces kompostiranja zelenog otpada. Tokom narednih 7 mjeseci sve škole obuhvaćene ovim procesom će u saradnji sa stručnim timom Eko Centra DELFIN sprovesti do kraja proces kompostiranja.

Ovo je prvi projekat praktične obuke kako sprovesti 100% reciklažu jedne vrste otpada u Crnoj Gori.

Zeleni otpad predstavlja značajan procenat u ukupnoj količini prikupljenog otpada na crnogorskom primorju . Njegovo prikupljanje i deponovanje  iziskuje značajne materijalne troškove komunalnim preduzećima. Veoma često nesavjesni gradjani ga zapale u kontejnerima sa ostalim otpadom što prouzrokuje negativne posledice po zdravlje gradjana, s obzirom da se u kontejnerima još uvijek odlaže odpad bez primarne selekcije. Nažalost imamo i situacije gdje gradjani nakon čišćenja i uredjivanja svojih bašta i dvorišta zeleni otpad odlože u atmosferske kanalizacione sisteme, što nakon prve kiše veoma često prouzrokuje poplave u urbanom dijelu primorskih opština. Projekat ‘’Održivo upravljanje zelenim otpadom-kompostiranje” Eko Centar DELFIN realizuje u saradnji sa Misijom OSCE u Crnoj Gori uz preporuku Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Dio kompostnog materijala koji bude gotov za upotrebu biće, nakon provjere kvaliteta promovisan na sajmu ekologije 22.Aprila u Budvi.

Ljilja Radunović

Eko Centar DELFIN Kotor

2 Komentara

  • Link komentara Milena petak, 12 decembar 2014 21:34 Napisano Milena

    Samo neka se nešto ovdje dovede do kraja, a ne samo priča i priča i završi se na priči...kompost je odlično đubrivo, zašto ne reciklirati...

  • Link komentara Milorad petak, 06 februar 2015 21:21 Napisano Milorad

    Kompost je budućnost, a budućnost je naša i bez hrane:)

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish