Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 09 novembar 2014 14:14

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Agencije za zaštitu životne sredine i NVO „Zeleno srce“ za projekat "Zelena InTeligencija"

Ocijenite sadržaj
(46 Glasova)

Agencija za zaštitu životne sredine i NVO „Zeleno srce“ iz Podgorice potpisali su Memorandum o razumijevanju. Cilj potpisivanja Memoranduma je realizacija zajedničkih aktivnosti u okviru projekta sakupljanja EE otpada, pod nazivom „Zelena InTeligencija“. Strane potpisnice su se sporazumijele da koristeći kapacitete Mreže Arhus centara Crne Gore informišu javnost, nadležne institucije na državnom i lokalnom nivou o projektu, kao i da u saradnji sa nadležnima podižu svijest građana o neophodnosti selektivnog sakupljanja otpada i uključe iste u projekat. Kroz planiranu kampanju svi subjekti će biti upoznati sa propisima koji tretiraju ovu materiju, i direktivama čije je poštovanje obavezujuće za Crnu Goru u procesu pridruživanja EU.

Takođe, građani će biti upoznati sa postupkom selektivnog odvajanja EE otpada u cilju daljeg transportovanja i skladištenja kod licenciranih pravnih lica.

Kompletan tok realizacije projekta biće promovisan na prvom ekološko energetskom portalu www.reciklirajte.me i putem društvenih mreža.

epa.org.me

11 Komentara

 • Link komentara Sonja nedjelja, 09 novembar 2014 14:37 Napisano Sonja

  Prava stvar, čestitke!

 • Link komentara Ivanka nedjelja, 09 novembar 2014 14:42 Napisano Ivanka

  Da li su ciljne grupe projekta samo pravna lica ili i građani mogu da učestvuju?

 • Link komentara NVO Zeleno Srce nedjelja, 09 novembar 2014 14:48 Napisano NVO Zeleno Srce

  Zahvaljujemo. Pionirski projekat u Crnoj Gori, trudićemo se da u drugoj fazi uključimo i građane. Za sada se fokusiramo na institucije i pravna lica obzirom da oni generišu više elektronskog i električnog otpada na jedom mjestu. Zahvalićemo se javno svima koji nas podrže u projektu i pokažu svoje društveno odgovorno poslovanje, tj održiv način razmišljanja i poslovnu politiku.

 • Link komentara Stanka nedjelja, 09 novembar 2014 20:10 Napisano Stanka

  Odlična ideja, sve pohvale i srećno!

 • Link komentara NVO Zeleno Srce nedjelja, 09 novembar 2014 20:24 Napisano NVO Zeleno Srce

  U elektronski otpad spadaju sve vrste električnih aparata, od bijele tehnike do računara, mobilnih telefona, električnih alata, sve do dječjih igračaka na baterije, rasvjete i medicinskih uređaja. Ukratko sve što se ranije koristilo na struju ili na baterije. Svi ovi uređaju su potencijalno opasni za okolinu.

  Cilj projekta "Zelena ITeligencija" je prikupljanje što veće količine tog potencijalno opasnog EE otpada i njegova predaja licenciranim firmama za reciklažu. U prvoj fazi planiramo legalno sakupiti 30 tona EE otpada, prvenstveno od društveno odgovornih preduzeća i institucija, a u drugoj fazi smo planirali proširivanje projekta i na građane u cilju povećanja javne svijesti o neophodnosti pravilnog odlaganja EE otpada.

 • Link komentara Eko Mir četvrtak, 13 novembar 2014 20:13 Napisano Eko Mir

  Ovo je javni interes, 350 divljih deponija u Crnoj Gori nanosi nesagledivu štetu i trebaće mnogo vremena i novca da saniramo posljedice. Srecno!

 • Link komentara NVO Zeleno Srce četvrtak, 13 novembar 2014 20:20 Napisano NVO Zeleno Srce

  Hvala. Оbјavićemo spisak svih koji budu podržali ovaj projekat, kao znak zahvalnosti ali i društvene odgovornosti.

 • Link komentara Vesko nedjelja, 07 decembar 2014 20:56 Napisano Vesko

  Evropski sud pravde Italiji i Grčkoj, zbog nepoštovanja ranijih presuda u vezi sa nezakonitim odlaganjem različitih vrsta otpada, ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi, izrekao jenove kazne mjerene desetinama miliona eura.

  Kada ovo osjetimo na našem budžetu, shvatićemo važnost reciklaže.

 • Link komentara greenfield nedjelja, 07 decembar 2014 20:59 Napisano greenfield

  Ovo što radi NVO Zeleno Srce je za pohvalu, ali lično mislimn nedovoljno. Da bi se podigla svijest javnosti o važnosti prevencije i primarne selekcije otpada biće potrebno utrošiti mnogo sredstava,vremena i sistemski pristup.

 • Link komentara Dejan petak, 06 februar 2015 21:23 Napisano Dejan

  Evo počeli smo iz budžeta 50 miliona za sanaciju 5 crnih tačaka, a onda su najvili jos 90 miliona za deponije, sa smećem ćemo malo jeftinije proći nego sa auto putem.

<< Početak < Prethodna 1 2 Sljedeća > Kraj >>

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish