Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 07 septembar 2014 11:00

Šveđani recikliraju čak 99% svog otpada VIDEO

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

U Švedskoj se odvija 'revolucija recikliranja'. Samo 1% otpada koji se ne reciklira su otrovne materije koje se odlažu u zatvorenim kontejnerima, kako ne bi zagađivali podzemne vode i atmosferu. Čak uvoze smeće iz Velike Britanije, Italije, Norveške i Irske kako bi napunili 32 elektrane koje rade na otpad. Moraćemo i mi prihvatiti činjenicu da otpad nije smeće, već biznis. Otpad je danas roba i energent koji se uz razvoj tehnologije odlično uklapa u razvoj tzv. zelene ekonomije. Šveđanin godišnje proizvede 461 kg otpada, što je nešto manje od EU prosjeka od pola tone po stanovniku.

Društvo ima razvijenu svijest da ako smeće leži po deponijama i ispušta metan i druge gasove, to sigurno nije dobro ni za njihovu djecu niti za okolinu. Zbog toga se ova zemlja fokusirala na alternative sa ciljem smanjenja količine zagađenja a povećanje količine prerađenog otpada. Proces počinje razdvajanjem otpada u švedskim domovima: zasebno se bacaju organski otpad, papir, ambalaža, a kompanije koje otpad recikliraju zadužene su i za njegovo selektivno i organizovano sakupljanje. Kompletan sistem upravljanje otpadom je uređen i svako daje svoj doprinos zajednici.

Prema podacima švedske kompanije za recikliranje, Returpack, Šveđani godišnje vrate 1,5 milijardu boca i konzervi, a većina toga se zatim reciklira. Ostatak otpada se koristi za proizvodnju energije koja potom grije švedske domove i škole.

Još prije 100 godina, Švedska je otvorila svoje prvo postrojenje za spaljivanje otpada. Od tada je reciklaža postala glavni izvor energije u zemlji i proizvodi više energije od nuklearnih i hidroelektrana zajedno. Biomasa, sastavljena od biljnih, životinjskih i ljudskih otpadaka, naširoko se koristi za proizvodnju toplotne i električne energije. Kod nas se reciklira svega 3% komunalnog otpada. Ovaj potencijal ima i Crna Gora, ali još uvijek kao društvo čekamo da nam neko drugi uredi naše dvorište. To izgubljeno vrijeme ćemo plaćati nezdravim okruženjem, ali i novčano kada probijemo rokove koji su nametnuti direktivama EU.

NVO Zeleno Srce

2 Komentara

  • Link komentara Miki nedjelja, 07 septembar 2014 11:36 Napisano Miki

    Eh što nam nije bliže ova Švedska, da im svakodnevno izvozimo smeće ispred zgrada i pored svakog vidikovca.

  • Link komentara Vlasta nedjelja, 07 septembar 2014 15:29 Napisano Vlasta

    Ovdje je trend da se smece baca pod komsijin balkon, a idealno je pored puta na nicijoj zemlji.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish