Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 24 septembar 2012 17:55

Da li ste u svoj život uveli principe recikliranja

Ocijenite sadržaj
(12 Glasova)

Teško je danas naći iole obaviještenu osobu da nije čula za - recikliranje. Ovaj veoma važan pojam iz oblasti zaštite životne sredine iz godine u godinu je sve češće u upotrebi u medijima. Međutim, problem sa ovim pojmom je što nizak procenat onih koji bi trebalo da znaju, ne znaju dovoljno značenje ovog pojma, a pogotovu ne njegov suštinski značaj. Najkraća definicija recikliranja mogla bi da bude da je recikliranje odvajanje iskoristivih delova otpada za njihovo ponovno korišćenje.

 

Ovo obuhvata sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Ono što je tužno za nas jeste činjenica da smo u ovoj oblasti zaostali više nego u bilo čemu drugom od životnog značaja. Dok neki gradovi u svijetu za ponovno korišćenje upotrebljavaju čak i preko 90% otpada koji bi završio na deponijama, naš procenat istog dostiže jedva par procenata.

Dok u svijetu centri za reciklažu, koji iskorišćavaju materijal od starih stvari da bi napravili nove, niču kao pečurke poslije kiše, jer se ispostavlja kako je recikliranje i unosan biznis, kod nas je sve osim sakupljanja i recikliranja iskorišćenog papira na jako niskom nivou. U Crnoj Gori ne postoji ni centar za recikliranje stakla, te se godišnje baci neprocjenjiva količina flaša, što je ogroman gubitak, i velika ekološka šteta. NVO ZELENO SRCE će se potruditi da se ovakve teme konačno nađu u planovima za ekološku budućnost Crne Gore

Važno je znati da i neke životne navike koje praktikujemo u svakodnevnom životu, takođe možemo nazvati nekom vrstom reciklaže. Među njima je i poklanjanje odjeće koja se ne koristi. Još bliže suštini recikliranja jeste pravljenje komposta od prirodnih ostataka u ishrani. Uvođenje reciklaže u svakodnevni život treba da bude nešto što će znati svako dijete, svaki pojedinac. Zato je jako važno da se o reciklaži češće govori, da se njeni principi uvedu u svakodnevni životšto  većeg broja ljudi. Portal je jedan od načina, ali sa portala treba preći na djela.

 

1 Komentar

  • Link komentara NVO Zeleno Srce petak, 11 april 2014 08:36 Napisano NVO Zeleno Srce

    Zvaničan podatak je da je u CG reciklaža na nivou 3%.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish